Οδηγό για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου φαινομένου, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κάνοντας αναφορά στη σειρά «Adolescence» την οποία – όπως είπε – είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει με τη σύζυγό του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος ξεκίνησε πολύ πριν τη συγκεκριμένη σειρά. «Αυτό δείχνει ότι η ευαισθητοποίησή μας δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας που πήρε το θέμα με μια σειρά που μας ταρακούνησε όλους, αλλά μίας βιωματικής προσέγγισης που έχουμε κι εμείς ως γονείς πρωτίστως ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα σύνθετο πρόβλημα που βαίνει προς μία κατεύθυνση όξυνσης, άρα απαιτεί μία μεθοδική αντιμετώπιση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στάθηκε στη συνέχεια σε μία σειρά από παρεμβάσεις στις οποίες ο ίδιος αποδίδει – όπως είπε – μεγάλη σημασία:
- Τα ζητήματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και το περιβάλλον που μεγαλώνουν τα παιδιά.
- Τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολείο, με τη σχετική πλατφόρμα Stop bullying να έχει καταγράψει πάνω από 1.000 περιστατικά. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των θυμάτων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
- Την παρουσία της ΕΛΑΣ σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι.
- Την εφαρμογή Safe youth που τοποθετείται στα κινητά και ειδοποιεί την ΕΛΑΣ σε περίπτωση που κάποιος νέος κινδυνεύει.
Το Kids Wallet και η συμβουλή προς τους γονείς
Εστιάζοντας στη συνέχεια στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, έκανε ειδική αναφορά στο Kids Wallet και τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο.
«Είναι μια εφαρμογή που δίνει στον γονιό τη δυνατότητα να περιορίσει χρονικά ή να μπλοκάρει συγκεκριμένο διάστημα που το παιδί δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές» εξήγησε ο πρωθυπουργός. «Τι είναι το Kids Wallet; Είναι ένα πλαίσιο, ‘μπορείς π.χ. να χρησιμοποιείς το Instagram μία ώρα την ημέρα» ανέφερε, ενθαρρύνοντας τους γονείς «να κάνουν πλήρη αξιοποίηση αυτού του εργαλείου αλλά και να κάνουν κάτι ακόμη. Να συζητήσουν με τα παιδιά τους για το πλαίσιο των λογικών ορίων που μπορούν να τους βάλουν, αλλά και να αφιερώσουν χρόνο να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά στην εφηβεία»..
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στη σημασία της άθλησης, η οποία «προσφέρει μία απίστευτα δημιουργική εκτόνωση και ένα πλαίσιο αντίληψης βασικών αξιών του τι σημαίνει να συμμετέχει κανείς σε μία ομάδα». «Η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες αθλητικές δομές» σημείωσε.
Εστιάζοντας τέλος στο σκέλος της ψυχικής υγείας, είπε πως «απαιτείται ανάλογη υποστήριξη από την πολιτεία», συμπληρώνοντας πως «η εθνική στρατηγική περιγράφει έναν οδικό χάρτη για το πού θέλουμε να φτάσουμε».
«Τίποτε από όλα αυτά που δρομολογούμε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των γονιών»
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με την επισήμανση ότι «είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός είναι δύσκολο και απαιτεί κόπο και επιμονή» και υπογράμμισε την ανάγκη της συμβολής των γονιών: «Τίποτε από όλα αυτά που δρομολογούμε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των γονιών και της οικογένειας που έχουν τον πρώτο λόγο στην ανατροφή των παιδιών τους» κατέληξε.
naftemporiki.gr