Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Amazon δημοσίευσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη, προσθέτοντας το όνομά τους δίπλα σε εκείνα των Alphabet, Microsoft και Meta Platforms στο «βάθρο» των επιδόσεων των λεγόμενων «Magnificent Seven».
Ωστόσο, πίσω από τα εντυπωσιακά μεγέθη, τα οικονομικά αποτελέσματα των Apple και Amazon αποκάλυψαν αδυναμίες και ειδικά το πώς επηρεάζονται από τους δασμούς και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Ο κλάδος Υπηρεσιών της Apple, που περιλαμβάνει διαφημίσεις, iCloud και Apple TV+, δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους των αναλυτών. Και αυτό έχει σημασία, καθώς πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο «μοχλό» εσόδων της εταιρείας μετά τα iPhones.
Στην Amazon, η πολυδιαφημισμένη υπηρεσία cloud Amazon Web Services, η μεγαλύτερη στον κόσμο, απογοήτευσε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με την αύξηση των εσόδων να υπολείπεται των προσδοκιών, σηματοδοτώντας επιβράδυνση στην ανάπτυξη.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και των δύο εταιρειών επισήμαναν ως πρόκληση την αδυναμία πρόβλεψης των επιπτώσεων των δασμών, όχι μόνο για το τρέχον τρίμηνο αλλά και για το σύνολο του έτους. Παρά τη χρηματιστηριακή ευφορία που πυροδότησαν τα θετικά αποτελέσματα της Microsoft και της Meta την Πέμπτη, τα σύννεφα στον ορίζοντα της Big Tech δεν έχουν εξαφανιστεί.
Η Apple πλήττεται στην Κίνα
Η Apple είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 5% στα 95,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 94,6 δισ. δολαρίων.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,65 δολάριο ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι μέσης εκτίμησης 1,62 δολαρίων.
Η Apple πούλησε iPhones αξίας 46,8 δισ. δολαρίων στη διάρκεια της περιόδου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των 45,9 δισ. Ωστόσο, η αύξηση ήταν μικρότερη από 2% σε σύγκριση με τα 46 δισ. του αντίστοιχου περσινού τριμήνου και αρκετά χαμηλότερη από τα 51,3 δισ. της ίδιας περιόδου πριν από δύο χρόνια.
Αν και τα συνολικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, η Apple δέχθηκε πλήγμα στην κρίσιμη αγορά της Κίνας, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 2,3%, στα 16 δισ. δολάρια—πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση των 16,83 δισ. Αυτό οδήγησε σε πτώση της μετοχής κατά 4,2% στη μετά το κλείσιμο συνεδρίαση.
Η μείωση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: την άνοδο των τοπικών ανταγωνιστών όπως οι Huawei, Xiaomi και Oppo, την απαγόρευση ξένης τεχνολογίας από κρατικές υπηρεσίες και την παραγωγική εξάρτηση της Apple από την Κίνα, που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις των δασμών.
Στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, η Apple υστερεί σημαντικά, καθώς η πλατφόρμα Apple Intelligence δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Κίνα. Οι καταναλωτές θεωρούν πλέον την Apple λιγότερο καινοτόμα, ειδικά σε μια αγορά που αγκαλιάζει τις πτυσσόμενες συσκευές — κάτι που η Apple αναμένεται να εισαγάγει το 2026.
Παρά τις δυσκολίες, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 4% στο μέρισμα και επέκταση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών κατά 100 δισ. δολάρια, στην προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Προειδοποιήσεις Τιμ Κουκ για το κόστος των δασμών
Σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, ο CEO Τιμ Κουκ δήλωσε ότι οι δασμοί αναμένεται να αυξήσουν το κόστος της Apple κατά 900 εκατ. δολάρια για το τρέχον τρίμηνο. Η εταιρεία προβλέπει αύξηση εσόδων σε χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό—κάτω από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών για +5%.
Ο Κουκ αρνήθηκε να δώσει προβλέψεις για την επίπτωση των δασμών πέρα από το τρέχον τρίμηνο, τονίζοντας όμως: «Θα διαχειριστούμε την εταιρεία όπως πάντα, με προσεκτικές και μακροπρόθεσμες αποφάσεις».
Η Amazon βλέπει υψηλό ρίσκο
Η Amazon παρουσίασε αξιοπρεπή αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση πωλήσεων κατά 9% στα 155,7 δισ. δολάρια και λειτουργικά κέρδη 18,4 δισ.—πάνω από την πρόβλεψη των 17,5 δισ. Ωστόσο, η πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν απογοητευτική: λειτουργικά κέρδη 13–17,5 δισ., έναντι προσδοκιών 17,8 δισ., και πωλήσεις 159–164 δισ. έναντι πρόβλεψης 161,4 δισ.
Ο CEO Άντι Τζάσι δήλωσε: «Κανείς μας δεν ξέρει πού θα καταλήξουν οι δασμοί και πότε. Δεν έχουμε δει μείωση της ζήτησης ακόμη, αλλά κάποιοι καταναλωτές ίσως προχωρούν σε αποθέματα προληπτικά».
Το τμήμα διαφημίσεων της Amazon, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο της εταιρείας, σημείωσε αύξηση 18% στα 13,9 δισ. δολάρια — σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, αλλά με ενδείξεις κόπωσης. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι μικρομεσαίοι πωλητές, που θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς σε προϊόντα από την Κίνα, ίσως περιορίσουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες.
Το marketplace παρουσίασε αύξηση μόλις 6% στα 36,5 δισ. — μια επιβράδυνση σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα. Τυχόν υποχώρηση ανεξάρτητων Κινέζων πωλητών θα μπορούσε να πλήξει την αποδοτικότητα των αποθηκών της Amazon και τις υπηρεσίες υψηλού περιθωρίου κέρδους.
Ο αντίκτυπος στις μετοχές
Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν 3% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, προσθέτοντας στις απώλειες που φτάνουν το -13% από την αρχή του έτους. Η μετοχή της Apple έχει καταγράψει πτώση 15% μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, πριν τις νέες απώλειες μετά την ανακοίνωση.
Καθώς οι εμπορικοί πόλεμοι εντείνονται και η αβεβαιότητα βαθαίνει, ακόμη και οι πιο ισχυρές εταιρείες της τεχνολογίας αναγκάζονται να προσαρμόσουν στρατηγικές, να καθησυχάσουν μετόχους και να αναζητήσουν «αντισώματα» σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αυξανόμενου κινδύνου.