Skip to main content

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

REUTERS/Alexander Manzyuk

«Οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας συνεχίζονται και αυτό μειώνει εν γένει το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου για το πετρέλαιο»

Ελαφρά άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι η επίθεση στη Ράφα θα πραγματοποιηθεί με ή χωρίς συμφωνία  για τους ομήρους, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές περιμένουν να δουν την επιτοκιακή πολιτική που θα χαράξει η Fed στην αυριανή της συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κατέγραφαν το μεσημέρι αύξηση 0,31% στα 88,67 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό ήταν αυξημένο κατά 0,53% λίγο πάνω από τα 83 δολάρια.

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς έφυγαν αργά χθες από το Κάιρο για να διαβουλευθούν με την ηγεσία της ομάδας μετά από συνομιλίες με μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο σχετικά με την απάντηση σε μια σταδιακή πρόταση εκεχειρίας που παρουσίασε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

«Οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας συνεχίζονται και αυτό μειώνει εν γένει το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου για το πετρέλαιο», τονίζουν πάντως παράγοντες της αγοράς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί το έβδομο ταξίδι του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, ζητώντας την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανία και του Ισραήλ , στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η Χαμάς έχει τώρα μπροστά της μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη» ισραηλινή προσφορά, που περιλαμβάνει μια αρχική κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την ανταλλαγή μεγάλου αριθμού φυλακισμένων Παλαιστινίων με έναν πολύ μικρότερο αριθμό ομήρων.»

Αν η Χαμάς νοιαζόταν το παραμικρό για την ευημερία των Παλαιστινίων αμάχων, θα συμφωνούσε σήμερα», γράφει το Bloomberg και προσθέτει:

«Αυτή η διευθέτηση έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στο Ισραήλ όσον αφορά την ήττα της Χαμάς και την παροχή ασφάλειας από ό,τι θα μπορούσε ποτέ η προσπάθεια εξάλειψης της οργάνωσης με στρατιωτικά μέσα».

Ο Νετανιάχου  προειδοποίησε πάντως ότι «η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους του είναι εκτός συζήτησης. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς -με ή χωρίς συμφωνία, προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη νίκη».

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θεωρείται σημαντικός γεωπολιτικός κίνδυνος για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές του μαύρου χρυσού  έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του έτους. Επιπλέον, μεγάλες χώρες παραγωγής όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία διατηρούν περιορισμένη την προσφορά τους.

Το οικονομικό μέτωπο

Την ίδια ώρα ,στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αυριανή συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική εν μέσω επίμονου πληθωρισμού που μειώνει τις προσδοκίες της αγοράς για πιθανή μείωση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο και να περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η αγορά προεξοφλεί ήδη στο ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγες μόλις εβδομάδες.

Οι επενδυτές πάντως  που επιδίωκαν να πλουτίσουν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αποσύρονται. « Ο γεωπολιτικός κίνδυνος μειώνεται , αναγκάζοντας τους κερδοσκόπους να φύγουν», εξήγησε ο Γουόρεν Πάτερσον, αναλυτής της ING.

Σε κάθε περίπτωση , οι αναλυτές της ING σημειώνουν ότι η αγορά βρίσκεται μάλλον σε ένα «κενό αναμονής για να δει το αποτέλεσμα και, όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο πιο πιθανό θα είναι οι τιμές να αρχίσουν να εξασθενούν».

Το ερευνητικό κέντρο πρώτων υλών BloombergNEF εκτιμά ότι αν η ένταση του πολέμου μειωνόταν ξαφνικά, οι τιμές θα ήταν 23% χαμηλότερες από τα σημερινά τους επίπεδα. Αν και η ING αναγνωρίζει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη είναι πτωτικά αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν να υπάρχουν επίμονοι κίνδυνοι στην αγορά». Υπό αυτή την έννοια, επισημαίνουν ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν αναφορές για άλλη μια ουκρανική επίθεση με drone στο διυλιστήριο πετρελαίου του Σλαβιάνσκ στο Κρασνοντάρ, προκαλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διακοπή της λειτουργίας του . «Το διυλιστήριο έχει δυναμικότητα περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα και θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά αργού πετρελαίου.

Κάτι έχει αλλάξει

Η UBS υποστηρίζει βέβαια ότι κάτι έχει αλλάξει οριστικά για την αγορά, τουλάχιστον όσον αφορά τη γεωπολιτική ένταση και την επιρροή της στο πετρέλαιο. Ο Εντοάρντο Καμπανέλα, αναλυτής της UBS, εξηγεί ότι « η αγορά βλέπει περιορισμένες εντάσεις που θα αφήσουν το αργό πετρέλαιο σύντομα στα 85 δολάρια το βαρέλι». Αν και ο εμπειρογνώμονας αναγνωρίζει ότι μια μεγάλη κλιμάκωση με αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ ή επιθέσεις σε εργοστάσια της Σαουδικής Αραβίας θα ανέβαζε την τιμή του μαύρου χρυσού στα 100 δολάρια, «η αντίδραση στο τρέχον πλαίσιο είναι συγκρατημένη».

Το ΔΝΤ συμφωνεί για πτωτική τάση στις τιμές και προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα: Από τον Ιούλιο ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξήσει την προσφορά του σε πετρέλαιο, κάτι που θα χαλαρώσει την τιμή του. Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή του κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.