Skip to main content

Τα πρώτα κλικ της ιστορίας στοίχιζαν… 2,5 φορές περισσότερο από μία Mustang

Ο Xerox Star - ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με ποντίκι και τεχνολογία "point and click" - είναι άκρως επαναστατικός. Και είναι μία εμπορική...αποτυχία

Στο μακρινό 1979 ο 24χρονος τότε Στιβ Τζομπς είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Xerox. Η Apple είναι ήδη μία εταιρεία, που έχει κάνει αίσθηση στη Σίλικον Βάλεϊ και όλοι θέλουν μερίδιο στην ιστορία επιτυχίας της. Ο Τζομπς λοιπόν προτείνει το ακόλουθο deal.

Θα επέτρεπε στην Xerox να αγοράσει 100.000 μετοχές της εταιρείας του (η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ήταν τότε στα σκαριά) έναντι 1 εκατ. δολαρίων εάν εκείνη «άνοιγε το κιμονό» του περίφημου ερευνητικού της κέντρου, PARC (Palo Alto Research Center)- εάν δηλαδή του επέτρεπε να δει τις καινοτομίες επάνω στις οποίες εργάζονταν τότε οι μηχανικοί της.

Η επίσκεψη του Στιβ Τζομπς στο PARC της Xerox

Φτάνοντας στο PARC ο Τζομπς έγινε δεκτός από τον μηχανικό Λάρι Τέσλερ, ο οποίος είχε αναλάβει να του κάνει επίδειξη με μία νέα συσκευή. Καθισμένος μπροστά από την οθόνη ενός προσωπικού υπολογιστή – χωρίς να γράφει εντολές, ούτε καν να αγγίζει το πληκτρολόγιο – με τη βοήθεια ενός «ποντικιού» ο Τέσλερ μετακινούσε τον κέρσορα στην οθόνη, άνοιγε και έκλεινε «παράθυρα» και προχωρούσε από τη μία εργασία στην άλλη.

Ο Τζομπς ενθουσιάστηκε. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Xerox δεν είχε αξιοποιήσει εμπορικά αυτή την επαναστατική τεχνολογία. Επρόκειτο όμως να το κάνει δύο χρόνια αργότερα.

Xerox 8010 Star – Ο πρώτος υπολογιστής με ποντίκι

Ήταν 27 Απριλίου 1981, όταν βγήκε στην αγορά ο Xerox 8010 Star Information System, o πρώτος προσωπικός υπολογιστής με ενσωματωμένο ποντίκι. Το όνομα «ποντίκι» προερχόταν βεβαίως από το στρογγυλεμένο σχήμα της συσκευής, το οποίο σε συνδυασμό με το καλώδιο στο πίσω μέρος, που έμοιαζε με ουρά, θύμιζε το μικρό τρωκτικό. 

Ο Xerox 8010 Star ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής, που πρόσφερε την πολυτέλεια της «point and click» τεχνολογίας. Μπορούσες να εκτελέσεις μία σειρά από εργασίες, να ανοίξεις και να κλείσεις έγγραφα και παράθυρα, κλικάροντας πάνω στα εικονίδια της οθόνης.

Ήταν ένα γεγονός – σταθμός στην ιστορία των υπολογιστών, καθώς άλλαξε την αντίληψη για το πώς πρέπει να σχεδιάζονται τα διαδραστικά συστήματα. Η οθόνη με bitmap, τα παράθυρα, η διεπαφή που βασιζόταν στο κλικ του ποντικού και τα εικονίδια ήταν μοναδικά χαρακτηριστικά, που τον έκαναν να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους υπολογιστές της αγοράς. Και ήταν χαρακτηριστικά που σύντομα υιοθετήθηκαν από τους πάντες.

Το τσουχτερό κόστος

Ο Star στοίχιζε 16.500 δολάρια. Το 1981 ένας Αμερικανός μπορούσε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο Mustang (από τα πλέον δημοφιλή της εποχής στις ΗΠΑ) με περίπου 6.500 δολάρια (σημερινό κόστος προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό περίπου 22.500 δολάρια). Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως η απόκτηση του Star θεωρήθηκε κάτι παραπάνω από πολυτέλεια. 

Το Star ήταν επίσης σχετικά αργό στη λειτουργία και το ποντίκι του είχε λίγους μήνες ζωής. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς λοιπόν γιατί, αν και επαναστατικό, ήταν η απόλυτη εμπορική.. αποτυχία.

Η τεχνολογία του ποντικιού και των κλικ θα γίνονταν ωστόσο μεγάλες εμπορικές επιτυχίες με τη Lisa και τα Macintosh της Apple. Ο Τζομπς είχε αναθέσει στους μηχανικούς του να κατασκευάσουν ένα ποντίκι που δεν θα στοίχιζε πάνω από 15 δολάρια και θα είχε διάρκεια ζωής τουλάχιστον ένα με δύο έτη.

Γιατί ο Τζομπς δεν ήταν… «κλέφτης»

Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι ο Τζομπς δεν «έκλεψε» το ποντίκι από την Xerox. Όχι γιατί αυτό που παρουσίασε ο ίδιος στους προσωπικούς υπολογιστές της Apple ήταν πολύ πιο εξελιγμένο (και φθηνό).

Αλλά γιατί το πρώτο ποντίκι, μια πειραματική χειροκίνητη συσκευή κατεύθυνσης, είχε εφευρεθεί το 1964 από τον Ντάγκλας Ένγκλεμπαρτ, ο οποίος τότε εργαζόταν στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Στάνφορντ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Σε εκείνη τη συσκευή στηρίχθηκε η Xerox για τη δική της τεχνολογία. Καθώς η πατέντα του Ένγκλεμπαρτ είχε λήξει το 1981, η εταιρεία δεν χρειάστηκε να πληρώσει δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα stories από το Naftemporiki.gr