Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα deals παίρνουν… φωτιά και συντηρούν το ενδιαφέρον

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Γενικός Δείκτης θα προσπαθήσει να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων.

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η χθεσινή αναδίπλωση δεν κατάφερε να «χαλάσει» το θετικό κλίμα που επικρατεί τελευταία στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Άλλωστε, οι αγοραστές έχουν μπροστά τους μια σειρά θετικών και αισιόδοξων εξελίξεων, οι οποίες διατηρούν το «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον και συντηρούν τον Γενικό Δείκτη στις φετινές «κορυφές».

Οι ευχάριστες ειδήσεις έρχονται, κατά κύριο λόγο, από το μέτωπο των επιχειρηματικών deals, καθώς μέσα σε λίγες ώρες ανακοινώθηκαν στρατηγικές συμφωνίες σε τρεις διαφορετικές εισηγμένες: Epsilon, Alumil και Doppler.

Χρηματιστήριo: Η ιστορία (και οι αποδόσεις) των dual listings – Από την Coca Cola έως τη Mytilineos

Το deal στην Epsilon

Φυσικά, τον μεγαλύτερο κρότο έκανε το deal στην Epsilon, καθώς οι βασικοί μέτοχοι Νίκος Μίχος (55%) και Εθνική Τράπεζα (7,5%), μαζί με την αμερικανική General Atlantic, αποφάσισαν να υποβάλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών, στην τιμή των 12 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η αποτίμηση της Epsilon εκτοξεύεται στα 650 εκατ. ευρώ έναντι 547 εκατ. ευρώ σήμερα (10,10 ευρώ η τιμή της μετοχής στο Χ.Α.). Όπως και στην περίπτωση της Entersoft, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, η εταιρεία αναμένεται να εξέλθει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Το υψηλό αντίτιμο –αντιστοιχεί 33 φορές τα ετήσια κέρδη-, αναμφίβολα, έρχεται να «φουσκώσει» ακόμα περισσότερο τις αποτιμήσεις στον κλάδο της Πληροφορικής/Τεχνολογίας, με την αγορά ήδη να διακινεί σενάρια για την επόμενη εισηγμένη, η οποία πιθανώς θα καταστεί στόχος εξαγοράς.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα υψηλά 24 ετών στην ΕΚΤΕΡ, η «φθηνή» Flexopack και η ενημέρωση με… διάλειμμα στην ΑΒΑΞ

Κινητικότητα και στην ενέργεια

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, παρέχουν πολύτιμα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος παράλληλα περιμένει ορισμένα ακόμα deals και στον κλάδο της ενέργειας, όπου επίσης καταγράφεται έντονη κινητικότητα.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τόσο τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο του 2024 (Mytilineos, Sarantis κ.α.), όσο και τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία… αντέχει.

Κάπως έτσι, το Χρηματιστήριο διαθέτει μια απόδοση της τάξης του 11% μέσα στο 2024, με τους επενδυτές να έχουν ως πρώτο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 1.450 μονάδων, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο προς τις 1.500 μονάδες.

Κεπενού: Η νεαρή CEO πίσω από τα διαδοχικά μερίσματα

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς πρέπει να υποβαθμίσει τις εξελίξεις στο εξωτερικό, καθώς τα απογοητευτικά μάκρο στις ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιάσει τις προβλέψεις των αναλυτών για επικείμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

Για σήμερα, πάντως, οι μετοχές αναμένεται να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, καθώς τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα futures του Nasdaq να κερδίζουν τουλάχιστον +1%, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη της Alphabet.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei τερμάτισε στο +0,8% και τις 37.934 μονάδες, με τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να εκτοξεύεται στο +2,4%. Κέρδη της τάξης του 1% εμφάνισαν και οι βασικοί δείκτες σε Κορέα – Σαγκάη. Αντίθετα, ο ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 1,3%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)