Skip to main content

Market beat: Η τιμή του πετρελαίου και η επιφύλαξη λόγω Fed απειλούν την ανοδική αλυσίδα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι επενδυτές που κυνηγούν κέρδη από κινήσεις μικρών χρονικών οριζόντων είχαν χθες μεγάλη ευκαιρία για ενθυλάκωση κερδών στην περίπτωση που τοποθετήθηκαν σε μετοχές του 25άρη την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης. Αφού οι βασικοί δείκτες από το -2% κατέκτησαν άνοδο πάνω από +2% και κατά συνέπεια πολλές μετοχές εμφάνισαν ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Αυτές οι συνεδριάσεις δεν είναι αρκετές για να πείσουν τους θεσμικούς πως θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά αφήνοντας πίσω τις μέρες των υψηλών πιέσεων.

Το «κόλπο» της μέρας ήταν η απουσία εντολών αγοράς στο πρώτο δεκάλεπτο, για τις τραπεζικές μετοχές κύρια, που τράβηξαν κάτω τους βασικούς δείκτες γρήγορα με απώλειες από -2% και πάνω. Έγιναν ξαφνικά, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, φθηνές οι μετοχές του 25άρη, για όσους διαθέτουν ρευστότητα διαχειριστές γρήγορων οριζόντων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον άρχισε να μεγαλώνει, αφού όπως στην πτώση πολλοί πουλάνε γιατί πουλάνε και οι άλλοι, στην άνοδο, από την ώρα που αποκτά σταθερή κλίση, γίνεται το αντίστοιχο.

Αυτοί που αγόρασαν μετοχές από τις 10:40 που ξεκίνησε η αντίδραση ως τις 11:40 δηλαδή μια ώρα μετά το ελάχιστο μέρας, ανακουφίστηκαν διαπιστώνοντας πως πήρε την υπόθεση της ανόδου η αγορά στα χέρια της, με τους δείκτες στην ευρωζώνη καθοδικούς. Ήταν θαρραλέοι ή γνώστες του τι θα επακολουθούσε. Αλλά αρκετοί από εκείνους που συνέβαλλαν αγοραστικά, από τις 11:40 ως τις 14:30, αγόρασαν γιατί διαπίστωσαν πως αυτή ήταν η ανάσα της αγοράς. Από την ώρα δε, που οι δείκτες βρέθηκαν σε θετικό πεδίο, με την Ευρώπη ακόμα στα κόκκινα, αγοραστές δήλωσαν όσοι τοποθετήθηκαν στην πρώτη ώρα και αρκετοί ιδιώτες που οσφραίνονται την άνοδο, αλλά το έχουν σε… κακό να αγοράζουν στα κόκκινα. Από εκεί και πέρα οι τιμές είχαν εξασφαλίσει την άνοδό τους, που αποδείχθηκε ότι ήταν πάνω από +2%, με μέγιστο μέρας καλύτερο της προηγούμενης συνόδου και υψηλότερο τζίρο.

Οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, απέδωσαν στην αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών με κίνητρα τεχνικού τύπου,  το κάτω – πάνω των βασικών δεικτών και υπογραμμίζουν πως τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων δεν επιτρέπουν κάτι περισσότερο από μια μετριοπαθή αισιοδοξία. Η νευρικότητα και η δημιουργική μεταβλητότητα θα συνεχιστούν σύμφωνα με τη συναίνεση των αγοραίων δυνάμεων που θα ξεκινά από τη στάση των θεσμικών απέναντι στις τράπεζες. Όλοι ωστόσο διαπιστώνουν την πρόθεση εγχώριων θεσμικών να μαζέψουν μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ του 25άρη που οι πρόσφατες πιέσεις τις οδήγησαν σε εγγραφή νέων χαμηλών τελευταίων 12 μηνών.

Αναμένουν αρκετοί πιέσεις στα τραπεζικά blue chip που θα πυροδοτήσει η εικόνα της αγοράς ελληνικών ομολόγων που χθες κινήθηκαν αντίθετα από τις μετοχικές αξίες αφού οι πωλητές θέσεων σε αυτά οδήγησαν σε νέα υψηλά τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων (2ετες 14,13%, 5ετες 11,57% και 10ετες 9,56%).

Τελικά το πετρέλαιο δεν θα σταματήσει την συμμετοχή του σε πορεία roller coaster και θα επηρεάζει τη διάθεση των επενδυτών αρνητικά στην πτώση του και θετικά στην άνοδό του. Σήμερα οι αγορές περιμένουν την Fed και την ανακοίνωση της απόφασης της FOMC για τα επιτόκια που θα μείνουν αμετάβλητα. Αναζητούνται στοιχεία σχετικά με την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και ειδοποίηση για τους ρυθμούς που θα επιλέξει στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής σύσφιξης που ξεκίνησε το Δεκέμβριο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,78% στις 16.167,23 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,09% στις 4.567,67 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,41% στις 1.903,63 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Procter & Gamble ενισχύθηκε άνω του 2,5% ενώ η Du Point κατέγραψε κέρδη 0,89%. Στο 1% διαμορφώθηκε και η άνοδος της AIG, μετά την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της αμερικανικής εταιρείας.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο ανέκτησε το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI σημείωσαν άνοδο κατά 3,23% στα 31,32 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,80% στα 31,66 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισε η κερδοφορία της Procter & Gamble, κατά το δ’ τρίμηνο του 2015. Η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 3,21 δισ. δολάρια έναντι 2,37 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τα έσοδα, αντίθετα, υποχώρησαν κατά 8,5% καθώς ανήλθαν στα 16,92 δισ. δολάρια. Στους επιμέρους κλάδους, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 3% στα προϊόντα ομορφιάς, 1% στα προϊόντα φροντίδας και 3% στα προϊόντα υγιεινής.

Παράλληλα, τη συμφωνία για τη συγχώνευση της Systems & Global Solutions με τη Leidos Holdings, ανακοίνωσε η Lockheed Martin. Συγκεκριμένα, η Systems & Global Solutions, θυγατρική της Lockheed, θα συγχωνευτεί με τη Leidos Holdings, υπό μία κοινή επωνυμία.

Ως αντάλλαγμα, οι μέτοχοι της Lockheed θα λάβουν 1,8 δισ. δολάρια και το 50,5% των μετοχών της Leidos, αξίας 3,2 δισ. δολαρίων. Η συναλλαγή, συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του 2016.

Ακόμη, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της AIG ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής εταιρείας, με κύριο στόχο τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η μερική αποχώρηση από την ασφαλιστική αγορά των στεγαστικών δανείων, η αναδιοργάνωση της εταιρείας σε εννέα βασικές επιχειρηματικές μονάδες και η πώληση της Advisor Group στις Lightyear Capital και PSP Investment. Παράλληλα, η AIG αύξησε το στόχο για τις περικοπές δαπανών στα 1,6 δισ. δολαρίων εντός των επόμενων δύο ετών, από 1,5 δισ. προηγουμένως. 

Σημαντική αύξηση εμφάνισε επίσης, η κερδοφορία της Johnson & Johnson το δ’ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,22 δισ. δολάρια έναντι 2,52 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,4% καθώς ανήλθαν στα 17,81 δισ. δολάρια. Όσον αφορά το 2016, η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 70, 8 – 71,5 δισ. δολάρια.  

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη σταθεροποίηση του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 5.911 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,89% στις 9.623 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,05% στις 4.357 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,96% στις 339,51 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Volkswagen ενισχύθηκε κατά 1,4% παρά τα δημοσιεύματα περί της καταβολής αποζημιώσεων για το σκάνδαλο της εκπομπής ρύπων, ενώ η μετοχή της Deutsche Post σημείωσε πτώση κατά 2,73%. Κέρδη άνω του 8% εμφάνισε η Siemens μετά την αναβάθμιση του στόχου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 – 2016.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο ανακτά το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν άνοδο κατά 3,43% στα 31,38 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,03% στα 31,73 δολάρια. Νωρίς το πρωί, η τιμή του αργού υποχωρούσε έως και 3% διολισθαίνοντας στα 29 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,1% υποχώρησε η κερδοφορία της EasyJet το τελευταίο τρίμηνο του 2015, πληττόμενη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία κατέγραψε έσοδα 930 εκατ. στερλινών, καθώς οι κρατήσεις για το Παρίσι εμφάνισαν σημαντική επιβράδυνση, λόγω των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας είχε και η κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 224 άτομα. Πάντως, η EasyJet εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία θα ανακάμψει λόγω της ομαλοποίησης των αερομεταφορών.

Παράλληλα, την εξαγορά της FirstMerit Corp. ανακοίνωσε η Huntington Bancshares, με το αντίτιμο να ανέρχεται στα 3,4 δισ. δολάρια. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα από τους επικεφαλής της Huntington, η οποία αποτελεί μία από τις μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Federal Reserve.

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στις χώρες της Ε.Ε., καθώς το 2015, σύμφωνα με την Eurostat, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 3,2% στις 2,8 δισ. Μάλιστα, πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη χρονιά, όπου καταγράφεται αύξηση του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων.

Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία (421 εκατ.), στη Γαλλία (413 εκατ.), στην Ιταλία(385 εκατ.) και στη Γερμανία (379 εκατ.). Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Ρουμανία (15,9%), στη Σλοβακία (11,5%) και στην Τσεχία (10,3%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση στη Λιθουανία (7,4%). στη Λετονία (1,3%) και στη Βουλγαρία (1,1%).

Ακόμη,κατά 42% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Siemens το δ’ τρίμηνο του 2015, με τη γερμανική εταιρεία να αναβαθμίζει τον οικονομικό στόχο για το δημοσιονομικό έτος 2015 – 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της Siemens ανήλθε στα 1,53 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,08 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% στα 18,89 δισ. ευρώ, με τις νέες παραγγελίες να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 27% στα 22,8 δισ. ευρώ. Ως απόρροια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, η Siemens αναμένει πλέον, ετήσια κέρδη της τάξης των 6 – 6,40 ευρώ ανά μετοχή έναντι 5,90 – 6,20 ευρώ προηγουμένως.

ΧΑ

Η εικόνα καθοδικής συσσώρευσης που επέβαλαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, στις αγορές των μετοχικών αξιών στην Ευρώπη, κατάφερε να επηρεάσει τελικά το φρόνημα των επενδυτών και να επιβάλλει για άλλη μια μέρα ατμόσφαιρα άμυνας στην αγορά της Αθήνας, έναντι ανανεωμένων πιέσεων. Ωστόσο την Τρίτη η προσπάθεια να μην υποχωρήσουν οι βασικοί δείκτες έγινε με διαφορετικές κινήσεις από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών, που βλέποντας την πτώση στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης κινήθηκαν ως ακολούθως.

Αρχικά έδωσαν άνοιγμα με πτωτικό χάσμα και πολύ γρήγορα αφού δεν εμφανίστηκε ζήτηση ο 25άρης βυθίστηκε στο ελάχιστο μέρας στα πρώτα δέκα λεπτά των ελεύθερων συναλλαγών.  Ο κλάδος κλειδί ήταν εκείνος που με τις διακυμάνσεις στη μεταβολή του οδήγησε και τους υπόλοιπους και ήταν φυσικά οι τράπεζες του 25άρη, που με διαφορετικές μεταβολές στο πρώτο έναντι του δεύτερου μέρους, έδωσαν στο δείκτη πορεία ανάλογη.

Η αγορά κινήθηκε με σημαντικές απώλειες στο πρώτο μέρος, που κατά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στα πρώτα δέκα λεπτά, έφθασαν στο -2,63% για τον 25άρη στις 144,62 μονάδες και στο -2% για τον ΓΔ. Αμέσως μετά ακολούθησε άνοδος διαρκείας με σταθερή κλίση με αποτέλεσμα μετά τις 14:27 ο ΓΔ στο δεύτερο μέρος να περάσει σε θετικό πεδίο, εγγράφοντας μέγιστο μέρας στις 16:26 στις 548,22 μονάδες με τον 25άρη στις 152,39. Δηλαδή πάνω από τις 151,10 μονάδες που ήταν το μέγιστο χθες.  Έκλεισε στις 546,22  πολύ κοντά στο μέγιστο μέρας.

Είχε επιτυχία η προσπάθεια να διατηρήσουν οι δείκτες ως χαμηλότερα του μήνα και του δωδεκάμηνου τα χαμηλά της Πέμπτης με εντελώς διαφορετική τακτική. Αλλά οι ρυθμοί συναλλαγών με την άνοδο δυνάμωσαν και οδήγησαν στο να είναι ο τζίρος σήμερα υψηλότερος του τζίρου της προηγούμενης συνόδου.

Βασικό χαρακτηριστικό και της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο αποκλεισμός της εγγραφής νέου ελάχιστου στο βίο του για τον 25άρη. Αλλά ενώ  η συνεδρίαση έμοιαζε σαν βέβαιο rebound της άγριας πτώσης που ξετυλίχθηκε στις περισσότερες συνόδους της περασμένης εβδομάδας, από τις 16:30 το αγοραστικό ενδιαφέρον κάμφθηκε. Και μάλιστα όταν υπήρξαν δείγματα υποχώρησης της διεθνούς επενδυτικής ανησυχίας, με την επανεμφάνιση κερδών στους δείκτες της Wall Street. Μάλλον γιατί αρκετοί ενθυλάκωσαν κέρδη από κινήσεις intraday. Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν μικρού μεγέθους θετικές μεταβολές στο κλείσιμο για το ΧΑ και οι αγορές της Νέας Υόρκης που είναι ο φάρος για τους επενδυτές διεθνώς ξεκίνησαν επίσης ανοδικά και είχαν αρχικά μεταβολές της τάξης του +0,7%.

Με τζίρο ανώτερο του προηγούμενου και με σχετικά ικανών διαστάσεων ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την πέμπτη μετά από δέκα έξη συνόδους ανοδική κατάληξη του 2016 και την τρίτη στη σειρά ανοδική σύνοδο. Ο FTSEM κλείνοντας στο +1,52% δέχθηκε τη βοήθεια των ΙΝΤΚΑ +11,59% από +5,23%, ΕΥΑΠΣ +4,35% και ΑΤΤ που ξεκόλλησε από το 0,00% με άνοδο +4,67%. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι οι ΕΛΠΕ +6,04%, ΦΦΓΚΡΠ +5,66%, ΠΕΙΡ +5,52% από -4,12%, ΜΥΤΙΛ +5,30% από -2,58%, ΑΛΦΑ +5%, ΟΛΠ +4,81%, ΟΠΑΠ +4,78% και ΛΑΜΔΑ +4,41%.  Απώλειες εμφάνισαν ΕΥΔΑΠ -2,28%, ΓΡΙΒ -1,66% και -0,30 έχασαν ΜΠΕΛΑ και ΜΕΤΚ.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (4 από 10) έναντι των ανοδικών (20 από 15) με ένα τον ΟΤΕ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 8 είχαν απώλειες.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0,90%, ο CAC είχε μεταβολή +0,89%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,40%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα πτωτικά μια δυναμική που σταδιακά ενισχύθηκε έτσι ο Dow στις 17:20 κερδίζει +1,46% και o S&P500 έχει μεταβολή +1,05%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,15% και έφθασε στις 546,22 από 534,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 152,12 από 148,57 με μεταβολή +2,39%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες  των εταιριών Εμπορίου +5,67% από +2,29%, Πρώτων Υλών  +5,17% από -2,63%, Τεχνολογίας +4,49% από +2,03%, Ταξίδια Αναψυχή  +4,00% από +1,35%, Ταξίδια Αναψυχή  +4,00% από +1,35%, Τραπεζών +3,99% από -0,27%, Πετρελαίου Αερίου +3,46% από +0,93%, ο 25άρης  +2,39% από +0,20%, ο ΓΔ  +2,15% από +0,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,71% από -0,31%, Βιομηχανικών Προϊόντων  +1,24% από -0,87%, Κοινής Ωφέλειας +1,05% από -1,58%, Κατασκευές Υλικά +1,04% από -0,46%, Τροφίμων Ποτών +0,93% από +0,16%, Ακίνητης Περιουσίας +0,35% από +1,49%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους των Ασφαλειών -8,57% από 0,00%, Υγείας -6,36% από -1,78%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,24% από -0,40%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Χημικών 0,00% από +2,19%,  Τηλεπικοινωνιών 0,00% από +2,11% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,872 από 45,690 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,487 από 4,447 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 60,939 από 40,169 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,626 από 0,526 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,569 από 40,828 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 130,715 από 70,315 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 61 από 41 των καθοδικών σε 40 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 21.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη επέμεινε και χθες στα ακόλουθα: «Ο 25άρης την περασμένη Τετάρτη από τις 155,5 μονάδες βούτηξε στις 144 και την επόμενη έπιασε τις 141. Με την άνοδο της Παρασκευής, οι 14,5 μονάδες συσωρρευμένης πτώσης ελαττώθηκαν στις 7,5 και τεχνικά ο 25άρης αν συνεχιστεί το ανοδικό momentum θα περάσει πάνω απ΄ τις 155,5 μονάδες για να σταλθεί το μήνυμα ότι σπάει η παράδοση του 2016 που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί δυο ή τρεις ανοδικές συνεδρίες στη σειρά».

Οι θεσμικοί χθες, με μικρό πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και με άγριες πιέσεις αρχικά,  όρισαν το ελάχιστο μέρας στις 144,62 μονάδες (-2,66%) στο πρώτο δεκάλεπτο. Αμέσως μετά έδωσαν στις τιμές του 25άρη σταθερή ανοδική κλίση επί σχεδόν έξη ώρες έως τις 152,39 μονάδες (τιμή μέγιστου που εμφανίστηκε στις 16:26). Έκλεισε τελικά σε θετικό πεδίο κοντά στο μέγιστο με μεταβολή +2,39%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,026 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 4202 ΣΜΕ Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας τις 154,00 μονάδες και κατώτερο οι 144,50. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 154,00 μονάδες, με τον 25άρη στο +2,39% και κλείσιμο στις 152,12.  Άλλαξαν επίσης χέρια 698 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή ήταν οι 152,50 μονάδες και κατώτερο οι 146,25. Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 152,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις για την τρέχουσα σειρά ανήλθαν σε 15352 από 15498, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την επόμενη σειρά είναι επίσης οι 152,00 μονάδες και τα 1323 από 674 ΣΜΕ.

Συνεχίστηκε η μείωση των ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και παράλληλα ορίστηκε οριακή υστέρηση στο ΣΜΕ έναντι του 25άρη γεγονός που υπογραμμίζει τη διατήρηση πολλών επιφυλάξεων για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τεχνικά και σύμφωνα με τη διαγραμματική ανάλυση, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,39%), η υπέρβαση των 151 μονάδων, αφήνει περιθώρια να κινηθεί προς τις 156 και αν επιτευχθεί αυτή η υπέρβαση είναι πιθανό να τον φέρουν ως τις 165 μονάδες. Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 147 μονάδες και αμέσως επόμενα επίπεδα είναι αυτά στις 144 και 141 μονάδες. Κίνηση χαμηλότερα των 144 μονάδων, θα προκαλέσει άμεσο κλείσιμο των long στοιχημάτων που σχηματίστηκαν κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας  της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σε σκηνικό έντονης μεταβλητότητας κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι παράγοντες που διαμορφώνουν την ψυχολογία της Αγοράς είναι θετικοί και αρνητικοί ταυτόχρονα.

Στους θετικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι δηλώσεις Ντράγκι, που για μια ακόμη φορά δηλώνει έτοιμος για νέες δόσεις ποσοτικής χαλάρωσης στην Ε.Ε., καθώς διαβλέπει τους κινδύνους του επίμονου αποπληθωρισμού. Η απρόσμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Η αποδοχή της πρότασης της Cosco για τιμή 22 ευρώ/μετοχή στον ΟΛΠ, εξέλιξη που δεν είχε ωστόσο θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής (αντιθέτως, κατέγραψε απώλειες), αντανακλώντας το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνέχεια ενός αξιοσημείωτου deal.

Στους αρνητικούς παράγοντες, καταγράφεται το μήνυμα του Νταβός για τις Αγορές καθώς οι περισσότεροι (του Σόρος μεταξύ άλλων) συνομολόγησαν ότι βιώνουμε νέο κύμα κρίσης. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε για μια ακόμη φορά μήνυμα για την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσής της στα γνωστά προαπαιτούμενα από τους Δανειστές της.

Αρνητικά καταγράφεται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του Πετρελαίου καθώς πιθανολογείται η συντήρηση για το επόμενο διάστημα υφεσιακού σκηνικού, που δεν θα επιτρέψει ανάκαμψη στις συνθήκες ζήτησης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου, με τις σχετικές αντιδράσεις να κλιμακώνονται.

Είναι επομένως σαφές ότι οι Αγορές θα αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες με εναργέστερο τρόπο τη βούληση για προώθηση Μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή θα αποτυπωθεί από την τελική μορφή των προτάσεων και τη διαδικασία έγκρισής τους από τη Βουλή.

Υπό αυτή την έννοια, ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να κορυφωθεί, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση του Γενικού Δείκτη είτε ανοδική είτε πτωτική: αισθητά πάνω από τις 560 μονάδες αν διαφανεί ότι θα συντελεστεί η ψήφιση των νομοσχεδίων και θα δρομολογηθεί η κανονικότητα στη συνέχεια. Εναλλακτικά, στο αρνητικό σενάριο, η πλαγιοκαθοδική κίνηση σε συνέχεια της διάσπασης των 500 μονάδων δύσκολα θα διακοπεί στο πρώτο επίπεδο στήριξης, καθώς θα αναβιώσουν τα σενάρια “Grexit” που όλοι γνωρίζουμε πόσο μας ταλαιπώρησαν πέρσι. Για το σκοπό αυτό, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εισηγείται και πάλι την επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, σε χθεσινή παρέμβασή του.

Καταληκτικά, η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, με αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές να συμμετέχουν στην ανοδική κίνηση, προϊδεάζει ότι η κίνηση του Γενικού Δείκτη επαφίεται στις επενδυτικές κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που παίρνουν τη σκυτάλη από τα “αδύναμα χέρια” που κυριάρχησαν προηγουμένως.

Θα απαιτηθεί ωστόσο, συσσώρευση αρκετών ημερών για να εδραιωθεί μια “διαφορετική πορεία”, που ωστόσο μπορεί να υποβοηθηθεί από την ταυτόχρονη παρουσία των Watsa, Ross και Paulson επί Ελληνικού εδάφους τις επόμενες ημέρες…

Σήμερα

ΟιΑσιατικές μετοχές παλεύουν για να διατηρήσουν τα κέρδη που εμφάνισαν στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα Τετάρτη 27/1 αν και η υποτροπή των τιμών του πετρελαίου έστελνε μηνύματα για μεγάλη προσοχή, και έκανε το φρόνημα των επενδυτών ακόμα πιο εύθραυστο προ της δήλωσης επί της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που αναμένεται αργότερα.

Οι προβλέψεις από τον γίγαντα στην Τεχνολογία την Apple Inc είναι σχετικές με την πρώτη πτώση των εσόδων της σε 13 χρόνια, τονίζοντας τον κίνδυνο μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και προδιαθέτουν για ψαλίδισμα των προσδοκιών επί της μελλοντικής κερδοφορίας από άλλες επιχειρήσεις.

Παρά την αδύναμη αναπήδηση του 0,6% ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρέμενε κοντά σε ένα χαμηλό τεσσάρων ετών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 0,8% αν και χθες είχαν θετική μεταβολή όταν οι αγορές υποχωρούσαν συντονισμένα.

Οι κινεζικές μετοχές που δείχνουν φρέσκα ​​σημάδια αδυναμίας μετά από το -6,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, η Ασία απέτυχε να αντλήσει μεγάλη υποστήριξη από μια αναπήδηση στη Wall Street, όπου αισιόδοξη οικονομικά αποτελέσματα και η άνοδος του αργού πετρελαίου ώθησε τον Dow στο +1,8% και ο S&P 500 στο 1,4%.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Οι Κινέζικες μετοχές έγειραν προ της ανακοίνωσης της απόφασης της FOMC

Όλα τα μάτια είναι εστραμμένα στη σημερινή ανακοίνωση της FOMC. Στη δήλωσή της τον Ιανουάριο, πιστεύουμε ότι η επιτροπή θα θελήσει να εμφανίσει τις αντανακλάσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις στη ροή των δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα τις επιλογές της ανοιχτές για το μήνα Μάρτιο. Αναμένουμε ο στόχος της Fed να παραμείνει στις 25-50 μονάδες βάσης άνοδο. Η Fed θα θελήσει να αναγνωρίσει την αύξηση της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ ταυτόχρονα δεν πρόκειται να δώσει πολύ ισχυρό σήμα για τις προθέσεις της για τον Μάρτιο, δεδομένου ότι είναι σχεδόν δύο μήνες μακριά. Η επιτροπή είναι πιθανό να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της ως προς το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι είναι απίθανο ότι θα θέλουν να ανυψώσει την χρηματοπιστωτική αγορά τόσο εμφανώς όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο. Αντ ‘αυτού, πιστεύουμε ότι θα μεταβάλουν την άποψή τους σχετικά με την ισορροπία των κινδύνων και θα σημειώσουν ότι θα παρακολουθούν τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Εν όψει της συνάντησης της Fed σήμερα, οι περισσότερες ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν το ράλι στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές κατά την διάρκεια της νύχτας – εκτός από την Κίνα και την Αυστραλία.  Οι ιαπωνικές μετοχές, αντίθετα, αυξήθηκαν περισσότερο από 2%, εν μέσω αυξημένης προσδοκίας ότι η BoJ μπορεί να αυξήσει την χαλάρωση αυτή την Παρασκευή.
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ταλαντεύονται μεταξύ κερδών και απωλειών.  Οι τιμές του Brent αυξήθηκαν περισσότερο από 11%, πάνω από USD32 / βαρέλι, χθες, μετά από δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ, ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ήταν πιο ευέλικτες για συνεργασία στον τομέα της μείωσης της παραγωγής. Η ανοδική τάση, ωστόσο, αντιστράφηκε εν μέρει στην Ασία επειδή αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, προκρίνοντας ως εναλλακτική λύση την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων.

Όσον αφορά στην α΄ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα διαρκέσει  δύο μήνες, ενώ επανέλαβε ότι συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει η Moody’s την πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, με την έννοια ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά της. Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποπληρώσει coco’s ύψους 2 δισ. ευρώ.

Έμφαση στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Δεσμεύθηκε πάντως ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που θα προκαλέσουν πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας, αλλά ούτε και μέτρα που θα οδηγήσουν κλάδους ή περιοχές της χώρας σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ζήτησε ακόμη «να μην αφήσουμε την κρίση να μεταβληθεί σε κοινωνική κρίση». Όπως είπε, υπάρχει μια κυβέρνηση που αγωνίζεται -υπάρχει ένα σχέδιο ψηφισμένο στη Βουλή- και θέλει να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η αξιολόγηση, ώστε μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος.

Την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με το… προσφυγικό πρόβλημα προτείνουν οι Financial Times, σε άρθρο – γνώμης, το οποίο φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας.

Το δημοσίευμα προκρίνει ως λύση για τις δύο παράλληλες ευρωπαϊκές κρίσεις – ελληνική και προσφυγική – τη μεγάλη διαγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως αντάλλαγμα στη συνεισφορά της Αθήνας στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την βόρεια Ευρώπη.

Το 40% άγγιξε σωρευτικά σε μια διετία η αύξηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ), με τη ραγδαία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης να προοιωνίζεται νέα ρεκόρ συναλλαγών.

Ειδικότερα, το 2015 οι πωλήσεις αγαθών σε ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε. αναπτύχθηκαν με ρυθμό 19,4%, σε ίδια σημεία, επίδοση που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση κατά 18% που σημείωσαν το 2014 οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά tax free shopping, διαμορφώνοντας την απόδοση στο 37,4% στη διετία.

Στη διαβεβαίωση ότι δεν συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ΑΤΤ+4,67%προέβη η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει ότι «δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να συμμετέχει και, βεβαίως, δεν συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank» και σπεύδει να διαβεβαιώσει  ότι τα κεφάλαια της εταιρείας χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.  

Στην υπογραφή συμφωνητικού στρατηγικής συνεργασίας προχώρησαν τη Δευτέρα, οι εταιρείες Intracom Defense Electronics (IDE) και Eλληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της IDE, εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας μιας συντονισμένης, συνδυαστικής αξιοποίησης των επιμέρους τεχνολογικών πλεονεκτημάτων φορέων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της άμυνας και της ευθυγράμμισης προς τις τάσεις της αγοράς και τις πρακτικές ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.

Δεκτή έκανε το Εφετείο Αθηνών την προσφυγή της Intracom Telecom εναντίον της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την υπόθεση της Teledome.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στις χώρες της Ε.Ε., καθώς to 2015, σύμφωνα με την Eurostat, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 3,2% στις 2,8 δισ. Μάλιστα, πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη χρονιά, όπου καταγράφεται αύξηση του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία (421 εκατ.), στη Γαλλία (413 εκατ.), στην Ιταλία(385 εκατ.) και στη Γερμανία (379 εκατ.).

Σημαντική αύξηση εμφάνισε η κερδοφορία της Procter & Gamble, κατά το δ’ τρίμηνο του 2015. Η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 3,21 δισ. δολάρια έναντι 2,37 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα, αντίθετα, υποχώρησαν κατά 8,5% καθώς ανήλθαν στα 16,92 δισ. δολάρια.

Τη συμφωνία για τη συγχώνευση της Systems & Global Solutions με τη Leidos Holdings, ανακοίνωσε η Lockheed Martin. Συγκεκριμένα, η Systems & Global Solutions, θυγατρική της Lockheed, θα συγχωνευτεί με τη Leidos Holdings, υπό μία κοινή επωνυμία. Ως αντάλλαγμα, οι μέτοχοι της Lockheed θα λάβουν 1,8 δισ. δολάρια και το 50,5% των μετοχών της Leidos, αξίας 3,2 δισ. δολαρίων.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της AIG ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής εταιρείας, με κύριο στόχο τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η μερική αποχώρηση από την ασφαλιστική αγορά των στεγαστικών δανείων, η αναδιοργάνωση της εταιρείας σε εννέα βασικές επιχειρηματικές μονάδες και η πώληση της Advisor Group στις Lightyear Capital και PSP Investment.

Σημαντική αύξηση εμφάνισε η κερδοφορία της Johnson & Johnson το δ’ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,22 δισ. δολάρια έναντι 2,52 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,4% καθώς ανήλθαν στα 17,81 δισ. δολάρια.

Αποζημιώσεις από τη Volkswagen ζητούν ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων.

Το επιχείρημα που προβάλλουν οι οργανώσεις, σύμφωνα με την Deutsche Welle, είναι ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.