Skip to main content

Ανάσα σε επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected] 

Μειώσεις από 13% έως και 38% στις τελικές φορολογητέες αντικειμενικές αξίες όλων των καταστημάτων και των οικοπέδων, ακόμη κι αυτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης δεν έχουν αλλάξει, προκαλεί η εφαρμογή της πρόσφατα εκδοθείσας απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τις αντικειμενικές αξίες.

Ο λόγος είναι ότι, κατά τον υπολογισμό των τελικών φορολογητέων αξιών, λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι νέοι μειωμένοι συντελεστές εμπορικότητας οι οποίοι ισχύουν για όλα τα ακίνητα αυτών των κατηγοριών. Η εξέλιξη αυτή είναι ευνοϊκή για τους ιδιοκτήτες κτισμάτων επαγγελματικής στέγης και οικοπέδων, καθώς γι’ αυτούς οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι τελικά πολύ μεγαλύτερες και προκαλούν αντιστοίχως μεγαλύτερες μειώσεις σε μια σειρά φόρων και άλλων επιβαρύνσεων που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες.

Ειδικά δε για τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ιδιόκτητα κτίσματα για να στεγάσουν τις επιχειρήσεις τους η εξέλιξη αυτή σημαίνει μεγαλύτερες μειώσεις της τάξεως του 13% έως 38% στους φόρους επί των τεκμαρτών εισοδημάτων ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης. Μάλιστα, οι μειώσεις αυτές ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τελική φορολογητέα αντικειμενική αξία ενός ακινήτου προκύπτει με διαδοχικούς πολλαπλασιασμούς της αντικειμενικής τιμής ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου και εν συνεχεία με μια σειρά συντελεστών αυξομείωσης που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Στις περιπτώσεις των κτισμάτων επαγγελματικής στέγης (καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.) και των οικοπέδων, στον υπολογισμό της τελικής φορολογητέας αντικειμενικής αξίας συμμετέχουν και οι συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έχουν επίσης μειωθεί.

Οπως προκύπτει, λοιπόν, από αναλυτικούς πίνακες με παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα η «Ν», στα καταστήματα και τα οικόπεδα οι τελικές μειώσεις των φορολογητέων αντικειμενικών αξιών είναι μεγαλύτερες σε ποσοστά από τις μειώσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ., που είναι οι τιμές αφετηρίας για τον υπολογισμό των τελικών φορολογητέων αντικειμενικών αξιών.

Συγκεκριμένα, ενώ οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ. κυμαίνονται από 3,95% έως 19,44% σε περιοχές με παλαιές τιμές ζώνης από 650 έως 3.900 ευρώ ανά τ.μ., οι μειώσεις στις τελικές φορολογητέες αντικειμενικές αξίες των καταστημάτων και των οικοπέδων κυμαίνονται από 13% έως και 38%. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως προαναφέραμε, κατά τον υπολογισμό των τελικών φορολογητέων αντικειμενικών αξιών λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι νέοι μειωμένοι συντελεστές εμπορικότητας.

Επίσης σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τ.μ. παραμένουν αμετάβλητες, δηλαδή σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 600 ευρώ ανά τ.μ. και σε «ακριβές» περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης ανά τ.μ. υπερβαίνουν τα 3.900 ευρώ ανά τ.μ., οι τελικές φορολογητέες αντικειμενικές αξίες των καταστημάτων και των οικοπέδων μειώνονται λόγω του συνυπολογισμού των νέων μειωμένων συντελεστών εμπορικότητας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα επαγγελματικής στέγης και τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, ακόμη και στις περιπτώσεις που αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τ.μ. δεν έχουν αλλάξει με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι τελικές φορολογητέες αντικειμενικές αξίες έχουν μειωθεί αναδρομικά από την 21η-5-2015, λόγω της μείωσης των συντελεστών εμπορικότητας.

Αντιθέτως, στα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες οι τελικές φορολογητέες αντικειμενικές αξίες έχουν τα ίδια ποσοστά μείωσης με τις τιμές ζώνης, καθώς στις περιπτώσεις των ακινήτων αυτών οι συντελεστές εμπορικότητας δεν επηρεάζουν σημαντικά το τελικό ποσό της φορολογητέας αξίας επειδή δεν συμμετέχουν στον πολλαπλασιασμό που γίνεται προκειμένου να βρεθεί το ποσό αυτό.