Skip to main content

Honda: Ένα διαφορετικό «αύριο»

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Υπό τον τίτλο «Συνεργατικό Οικοσύστημα Μετακίνησης», η Honda αποκάλυψε πρόσφατα μια εντελώς νέα φιλοσοφία, με concept που υπογραμμίζουν την ανοιχτή καινοτομία, ενώ υπόσχονται ευφυή, συνδεδεμένη και απολαυστική μετακίνηση στο μέλλον.

Συνδέοντας τη δύναμη της τεχνικής νοημοσύνης (ΑΙ), της ρομποτικής και των μεγάλων δεδομένων που μεταμορφώνουν την εμπειρία της μετακίνησης του μέλλοντος και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πελατών.

Επί της ουσίας, η ιαπωνική εταιρεία οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα οχήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους και με την υποδομή, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και παράλληλα να αυξηθεί η παραγωγικότητα των χρηστών του δρόμου και να παρουσιαστούν νέες τάσεις ψυχαγωγίας μέσα στο αυτοκίνητο. Τα οχήματα θα δημιουργούν νέα αξία, παρέχοντας υπηρεσίες αυτόνομα όταν δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Η Honda ανακοίνωσε επίσης τεχνολογικές συνεργασίες με Visa, DreamWorks Animation και καινοτόμες, νεοφυείς εταιρείες (start-ups) μέσω του Honda Developer Studio και των προγραμμάτων ανοιχτής καινοτομίας Honda Xcelerator που βασίζονται στο Honda Silicon Valley Lab.

Υποστηρίζοντας το θέμα του «Cooperative Mobility Ecosystem», έδειξε, σε έκθεση στο Λας Βέγκας, το Honda NeuV, ένα ηλεκτρικό, αυτοματοποιημένο πρωτότυπο αυτοκίνητο εφοδιασμένο με «emotion engine» τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποιημένη προσωπική υποστήριξη, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για ανθρώπινη διάδραση και νέα αξία για τους πελάτες. Από κοντά και η Honda Moto Riding Assist, μία πρωτότυπη μοτοσικλέτα που βασίζεται σε τεχνολογία ρομποτικής της Honda για τη διατήρηση της ισορροπίας. Το Honda UNI-CUB, εξάλλου, είναι μία αυτοϊσορροπούμενη συσκευή προσωπικής μετακίνησης που επιτρέπει στον αναβάτη που κάθεται σε αυτή να ελέγχει την ταχύτητα, να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και να σταματά, και όλα αυτά με απλή μετατόπιση βάρους του σώματος. Είχε προηγηθεί η δημιουργία σχετικού λογισμικού που μπορεί να ελέγχει τη συσκευή από ένα smartphone και άλλες συσκευές, που θα προσφέρουν δυνατότητα βελτίωσης της αξίας και λειτουργικότητας για τον άνθρωπο.

Μέσω μιας ακόμα συνεργασίας της Honda Xcelerator, με τη LEIA, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει εξελίξει μία νέα φιλοσοφία οθόνης οδηγού που χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία της LEIA για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων, προσφέροντας ομαλές μεταβάσεις μεταξύ διαφορετικών γωνιών θέασης-απεικονίσεις που χρησιμοποιούνται για τις προειδοποιήσεις και τα συστήματα υποστήριξης του χρήστη.