Μεξικό: Την ακύρωση των εκλογών ζητεί ο Ομπραδόρ

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 00:10
UPD:07:40

Ο Λόπες Ομπραδόρ κατήγγειλε μετεκλογικά, τις παρατυπίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ιδίως τις εξαγορές ψήφων εκ μέρους του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) του Πένια Νιέτο.

Tην κατάθεση προσφυγής για την ακύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου στο Μεξικό, στις οποίες σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ήρθε δεύτερος, επιβεβαίωσε ο υποψήφιος της αριστεράς Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.

«Θα καταθέσουμε προσφυγή ζητώντας την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας», δήλωσε ο Λόμπες Ομπραντόρ σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε πριν από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) κατηγόρησε τον υποψήφιο της αριστεράς ότι δεν ξέρει να χάνει».

Τα επίσημα αποτελέσματα της προεδρικής εκλογής έφεραν τον υποψήφιο της Αριστεράς να υπολείπεται κατά 6,62% (πάνω από 3,3 εκατομμύρια ψήφους) του υποψηφίου του PRI Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος ήρθε πρώτος με 38,21% των ψήφων. Ο Λόπες Ομπραντόρ υποστήριξε πως το PRI προέβη «σε εξαγορά 5 εκατομμυρίων ψήφων».

«Η παρατυπία την οποία συνιστά η εξαγορά και η χειραγώγηση εκατομμυρίων ψήφων δεν επιτρέπει να επικυρωθεί το αποτέλεσμα ούτε η εκλογική διαδικασία στο σύνολό της», δήλωσε.

Προανήγγειλε επίσης ότι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του Μεξικού.

Το PRI απάντησε πως ετοιμάζεται να υπερασπιστεί ενώπιον της εκλογικής δικαιοσύνης τη νομιμότητα του θριάμβου του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του PRI Πέντρο Χοακίν Κόλντγουελ υπενθύμισε πως και στις προηγούμενες εκλογές του 2006 ο υποψήφιος της Αριστεράς, που ήταν και πάλι ο Λόπες Ομπραντόρ, είχε χάσει υπολειπόμενος κατά 0,56% των ψήφων του νυν απερχομένου προέδρου Φελίπε Καλντερόν και είχε και πάλι καταγγείλει νοθεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του PRI, το 2012 «το μόνο πρόβλημα της εκλογής είναι ότι έχουμε κάποιον που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχει δείξει πως δεν ξέρει να χάνει».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Δημοφιλή