Επίσπευση του μηχανισμού διακανονισμού οφειλών ζητεί η ΕΣΕΕ

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 12:55
UPD:12:56
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Την επίσπευση της εφαρμογής του μηχανισμού εξωδικαστικού διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους με τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Ιωάννη Μουρμούρα.

Στη συνάντηση παραδόθηκε υπόμνημα της ΕΣΕΕ, το οποίο εστιάζει στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, καθώς και στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων.

Μάλιστα, επισημάνθηκε πως δεν αρκεί να είναι συνεργάσιμοι μόνο οι δανειολήπτες, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες, για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα και ότι θα πρέπει διά νόμου οι τραπεζικοί υπάλληλοι να απαλλάσσονται των όποιων ποινικών ευθυνών στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη ανάγκη θεσμοθέτησης του Ειδικού Επιχειρηματικού Λογαριασμού και μάλιστα στην πρακτική εφαρμογή του, καθώς η μη έκδοση απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων τον καθιστά ουσιαστικά ανενεργό.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία των ηλεκτρονικών πληρωμών, της γενικευμένης χρήσης του «πλαστικού χρήματος» και των τερματικών "POS" υπό την προϋπόθεση όμως της δραστικής μείωσης των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών για τις σχετικές συναλλαγές και την προσαρμογή τους στις σημερινές δυνατότητες επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Σχετικά με τα θέματα χρηματοδοτήσεων επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης του ΕΤΕΑΝ ως μέσο διευκόλυνσης της πρόσβασης του εγχώριου επιχειρείν όχι μόνο στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και σε εναλλακτικές πηγές ρευστότητας μικροπιστώσεις, crowd funding και venture capital.

naftemporiki.gr

Σχολιασμένα