Skip to main content

Ελλάδα 2020

Του Πέτρου Σταματόπουλου

Ελλάδα 2020. Το φάντασμα του Grexit ανήκει πλέον στην Iστορία. Η χώρα έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης καταγράφοντας για τέταρτο χρόνο ανάπτυξη άνω του 3%. Ατμομηχανή της ανάπτυξης δεν αποτελεί μόνο η κατανάλωση αλλά και οι επενδύσεις και οι ολοένα αυξανόμενες αποδόσεις του εξαγωγικού τομέα. Η ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω από το 15%. Η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και η ενίσχυση τους από την ίδια την ανάπτυξη έχουν επιτρέψει τη σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών μετριάζοντας στρεβλώσεις του παρελθόντος και προσελκύοντας επενδύσεις. Η δημόσια εκπαίδευση έχει αναδιαρθρωθεί για να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η αγορά ενέργειας έχει απελευθερωθεί και τα κλειστά επαγγέλματα έχουν ανοίξει προσφέροντας χαμηλότερες τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. Οι περισσότερες διαφυγούσες καταθέσεις έχουν επιστρέψει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το όποιο χρηματοδοτεί δυναμικά την επέκταση του ελληνικού επιχειρείν εντός κ εκτός συνόρων. Το φορολογικό σύστημα έχει απλοποιηθεί, ενώ παράλληλα η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί δραστικά μέσω της θεσμοθέτησης κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές και τη χρήση νέων ηλεκτρονικών εργαλείων διασταύρωσης πληροφοριών.

Η αγροτική παραγωγή έχει ξεφύγει από το μοντέλο των επιδοτήσεων και έχει αναπτύξει προϊόντα υψηλής ποιότητας και μοναδικής προέλευσης εκμεταλλευόμενη την τάση που θέλει την ελληνική κουζίνα στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Οι τουριστικές αφίξεις έχουν διπλασιαστεί και αγγίζουν τους 50 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, ενώ οι εισπράξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί αντανακλώντας την προσέλκυση ενός πιο ποιοτικού τουρισμού. Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας είναι πλέον διασυνδεμένα με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές  πόλεις, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και εναλλακτικές πηγές τουρισμού όπως ο αγροτικός και ο ιατρικός δίνοντας ώθηση στην ηπειρωτική περιφέρεια.  Μετά την ιδιωτικοποίηση και αναβάθμιση των μεγαλύτερων λιμένων της χώρας, ο τομέας των logistics αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς,  με την Ελλάδα να αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο εφοδιαστικής για την ευρύτερη περιοχή. Η ποντοπόρος ναυτιλία παραμένει πρώτη δύναμη παγκοσμίως ενώ με την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου ολοένα και περισσότερα νεότευκτα πλοία προστίθενται στο ελληνικό νηολόγιο προσφέροντας θέσεις εργασίας στους νέους και πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για ελληνική οικονομία.

Όνειρο θερινής νυκτός; Και όμως αυτή η πραγματικότητα είναι απολύτως εφικτή. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση να ανατραπούν όλα αυτά πού έφεραν την χώρα μας σε αυτό το τέλμα. Όμως οι πολιτικοί αρχηγοί και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία δεν μιλούν για αλλαγές ή όραμα! Αντί αυτών ανακυκλώνουν λαϊκισμούς, αποποιούνται ευθυνών, δίνουν υποσχέσεις που στερούνται ρεαλισμού και παραθέτουν διλήμματα που δεν είναι πραγματικά.

Το χάος που επέφεραν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και η αποτυχία της διαπραγμάτευσης της απελθούσας κυβέρνησης οδήγησαν σε απότομη προσγείωση στη πραγματικότητα μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος που συνειδητοποιεί πλέον πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και πως απαιτούνται βαθιές αλλαγές. Το μνημόνιο στο δημοσιονομικό του σκέλος θα εφαρμοστεί από όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί στις επικείμενες εκλογές όμως το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της χώρας είναι αυτό των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που δεν είναι προϊόν κάποιας νεοφιλελεύθερης σχολής άλλα απόρροια κοινής λογικής και εφαρμογής του αυτονόητου και των καλύτερων διεθνών πρακτικών.

Όποιο και να είναι πρώτο κόμμα, το μήνυμα των εκλογών της Κυριακής θα είναι μήνυμα συνεργασίας και αλλαγής. Σειρά του πολίτικου κόσμου να ανταποκριθεί στις περιστάσεις και να κάνει έστω και με καθυστέρηση 6 ετών αυτά που χρειάζεται ο τόπος. Να εκτελέσει δηλαδή ένα πρόγραμμα αλλαγών που θα υπερβαίνει τα όρια του μνημονίου. Να επιστρατεύσει άτομα ικανά, άτομα της «αγοράς», άτομα που δεν υπολογίζουν το «πολιτικό κόστος», άτομα που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία στο να φέρνουν αποτελέσματα. Οι επικείμενες εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαραχτεί ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

* Ο Πέτρος Σταματόπουλος είναι απόφοιτος οικονομικών του London School of Economics με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) από το Columbia University της Νέας Υόρκης.