Skip to main content

Σήματα κινδύνου για τρίτο κύμα πανδημίας τον Ιανουάριο

Του Γιάννη Αργυρού 

Με τη σκέψη στον Ιανουάριο βρίσκεται πλέον η ομάδα των λοιμωξιολόγων για τις εισηγήσεις που θα κάνουν στην κυβέρνηση καθώς φουντώνει ο προβληματισμός τόσο από την αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων -παρά το συνεχόμενο lockdown- όσο και από την εικόνα που δίνουν καθημερινά έντεκα περιοχές σε όλη την Ελλάδα που στέλνουν  σαφή σήματα κινδύνου για αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις στο μικροσκόπιο μπήκαν περιοχές (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Αχαρνές, Κοζάνη)  με πολλά εργοστάσια, βιομηχανίες και βιοτεχνίες όπου δείχνουν πορεία αντιστρόφως ανάλογη από την πορεία μείωσης των κρουσμάτων στην υπόλοιπη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα στοιχεία δίνουν 22,37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην Δυτική Αττική ενώ στον κεντρικό τομέα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει 5,63 και στα νότια προάστια το 2,45.

Η ομάδα των ειδικών του υπουργείου Υγείας μιλά για «κόκκινο συναγερμό» σε 10 περιοχές στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Δράμα, Ροδόπη, Λάρισα, και Γρεβενά. Πολύ κοντά είναι και η Καβάλα με 29,62 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στον ΕΟΔΥ σύμφωνα με τον πρόεδρο Παναγιώτη Αρκουμανέα  ετοιμάζουν μια νέα επιθετική στρατηγική με αυξημένα τεστ στους κατοίκους και συνεχείς ελέγχους στις επιχειρήσεις ενώ έχει προταθεί ακόμη και το κλείσιμο επιχειρήσεων κυρίως -στη νυκτερινή βάρδια-για να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς και μην οδηγηθεί η χώρα μετά τις γιορτές σε ένα τρίτο σκληρότερο κύμα πανδημίας.       

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα την περίοδο των γιορτών καθώς αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι απείθαρχοι και όσοι τηρούν πλημμελώς  τα μέτρα προστασίας και για αυτό το λόγο βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο  σκληρότερου τοπικού Lockdown που θα «σφραγίζει» υγειονομικά την περιοχή.

Μοναδική ακτίδα ελπίδας ο δείκτης θετικότητας σε όλη τη χώρα που από το 6% την περασμένη εβδομάδα τρέχει τώρα με 4,3%.

Την ίδια ώρα πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του imedD lab η βόρεια Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Στην πρώτη θέση είναι η Πέλλα με 148,9 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και ακολουθούν η Δράμα με 142,4 η Πιερία με 116,8 οι Σέρρες 104,3 , το Κικλκίς με 98,2 η Ημαθία 98,1 , τα Γρεβενά με 97,6,  η Καβάλα με 69,2 και η Θεσσαλονίκη με 67,5.

Οι διαφορές από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σοκαριστικές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αττική με 659 θανάτους και ποσοστό 17,2% ενώ περιοχές όπως η Λακωνία, η Αργολίδα, οι νομοί Σάμου και Κεφαλληνίας αλλά και η περιφέρεια Λασιθίου δεν έχουν δηλώσει κανένα θάνατο.  Χαμηλούς αριθμούς έχουν καταγράψει επίσης η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα νησιά.