Skip to main content

Super League: Προς κατάργηση η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος φαίνεται ότι βρίσκεται στο λυκόφως της, ενδεχόμενο που μάλλον θα καταστεί πραγματικότητα αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη NOVA για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-19). 

Οι συζητήσεις ανάμεσα στη Λίγκα και τη συνδρομητική τηλεόραση, που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου 2018, μόνο που υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό φαίνεται δύσκολο.

Η πρόταση της NOVA είναι 30 εκατομμύρια ευρώ για τις 15 ομάδες, αφού ο ΠΑΟΚ έχει αυτονομηθεί με ξεχωριστή συμφωνία. Οι όροι για να ισχύσει η πρόταση, όμως, είναι το πρωτάθλημα να περιλαμβάνει και τον Παναθηναϊκό, ενώ η διεξαγωγή του θα πρέπει να περιλαμβάνει και πλέι οφ.

Προς το παρόν οι σύλλογοι της ανώτατης επαγγελματικής κατηγορίας εμφανίζονται αρνητικοί στην πρόταση, καθώς κάποια από τα μέλη του συνεταιρισμού θεωρούν ότι μπορούν να βρουν συμβόλαιο με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η αναζήτηση των ανθρώπων της Λίγκας το περασμένο καλοκαίρι, που εξελίχθηκε παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με τη NOVA, είχε ως καλύτερες προτάσεις, σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, τα 22 εκατομμύρια της Cosmote TV και τα 10 εκατομμύρια της ΕΡΤ.

Η NOVA, από την πλευρά της, θεωρεί ότι τα 30 εκ. ευρώ που προσφέρει είναι αρκετά, πολλώ μάλλον από τη στιγμή που δεν εισακούστηκε καμία από τις προτάσεις της, που ήταν μείωση των ομάδων και ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω πλέι οφ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, κινείται αυτή τη στιγμή η Super League, που ιδρύθηκε το 2006 με κύριο λόγο ύπαρξής της την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η κατάσταση προοιωνίζεται δύσκολη για τους «μικρομεσαίους», καθώς το ενδεχόμενο αυτονόμησης των υπόλοιπων «μεγάλων» κι «εμπορικών» συλλόγων του πρωταθλήματος παραμένει στο τραπέζι…