Skip to main content

«Καζάν-καζάν» στο… καζάνι;

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ο Ερντογάν ότι «έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες».

«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους, καζάν-καζάν» (win-win), ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα.

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ο Ερντογάν ότι «έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες». Ρίχνοντας προφανώς στο «καζάνι» την ελληνική εθνική γραμμή ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμφίβολα, η επίσκεψη Ερντογάν θα αξιολογηθεί με βάση τα αποτελέσματά της και όχι από τις όποιες φραστικές «εξάρσεις» του Τούρκου προέδρου.

Η Ελλάδα παραδοσιακά θέλει τον διάλογο ως μόνο τρόπο λύσης των όποιων προβλημάτων. Αλλά με χώρες, όπως η Τουρκία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Στο πλαίσιο της «νεοοθωμανικής» εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή, η ατζέντα των προκλητικών τουρκικών διεκδικήσεων έχει διευρυνθεί, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ως «πολιτικός χαλίφης» του ισλαμικού κόσμου.

Οι αποσπασματικές, ανιστόρητες τουρκικές «κορόνες» του παρελθόντος έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα «ευρύ σχέδιο» σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Ταυτόχρονα, πρέπει να τονιστεί ότι η επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα «αντιμετωπίζει πολλούς μπελάδες στην εξωτερική της πολιτική», όπως γράφει εύστοχα ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μπουράτ Γετκίν.

Η Άγκυρα έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις: Ο Ερντογάν αξίωσε στο μήνυμά του «να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές», κατονομάζοντας σαφώς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, περιέγραψε το Ισραήλ ως «εγκληματία πολέμου» και εκφράζει συνεχώς την υποστήριξή του στη Χαμάς ως «απελευθερωτική οργάνωση». Γεγονός που οδήγησε τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν να πει στον Ερντογάν ότι «είναι ευπρόσδεκτος να φιλοξενήσει στη χώρα του τρομοκράτες της Χαμάς»!

Θα θελήσει να κάνει ανάλογες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που αναμένεται να δοθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; Το πιθανότερο είναι πως ναι!

Οι αυταρχικοί ηγέτες χρησιμοποιούν γλώσσα που οι αρχηγοί δημοκρατικών κρατών φαίνονται ανίκανοι να καταπολεμήσουν. Στις διεθνείς σχέσεις, τσακώνονται όχι με τη γλώσσα της διπλωματίας που έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά με έναν χονδροειδή τρόπο, που μπορούμε σχεδόν να περιγράψουμε ως «ορθολογική ορολογία του δρόμου».