Skip to main content

Ο Πρωθυπουργός παίρνει πάνω του τις κινητοποιήσεις

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τη συνάντηση με τους αγρότες να βρίσκεται επί της ουσίας στον αέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκο.

Αναμένεται να συζητηθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που τους αφορούν, αλλαγές που και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει προς την κατεύθυνση να μην υπάρξουν ακραίες επιβαρύνσεις και να προστατευτούν οι νέοι επαγγελματίες.

Η συνάντησή του ωστόσο με τους εκπροσώπους των αγροτών βρίσκεται στον αέρα. Αποφάσεις από την πλευρά των αγροτών ενδεχομένως να υπάρξουν αύριο μετά την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο την προσπάθεια ενός μίνιμουμ διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών δυσχεραίνουν αφενός η προσπάθεια στοχοποίησης των αγροτών με διαρροές για φοροδιαφυγή, αλλά και ο προπηλακισμός όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να πάνε στα μπλόκα και το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Χθες ο κ. Τσίπρας έδειξε να «παίρνει πάνω του» τις κινητοποιήσεις λέγοντας στην εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο για τον έναν χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ότι είναι «έτοιμος για έναν εξαντλητικό και έντιμο διάλογο».

Την ίδια ώρα είναι πολύ πιθανό περί το τέλος της εβδομάδας να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών ώστε να εκκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση και κυρίως να υπάρξει και μια επίσημη τοποθέτηση από πλευράς των δανειστών απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι μεγάλο μέρος των διαρροών δεν έχει βάση, ωστόσο η πλευρά των δανειστών θεωρεί την ασφαλιστική δαπάνη και το δημοσιονομικό αλληλένδετα θέματα και ασκεί πιέσεις για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Αύριο πάντως ο Πρωθυπουργός, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα έχει την πρώτη κοινοβουλευτική του σύγκρουση με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό.