Skip to main content

Μουζάλας, Ιερώνυμος στον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «Εστία» της «Αποστολής»

Τον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «Εστία» της «Αποστολής» επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι  «ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα». Πρόσθεσε ότι από τον ξενώνα έχουν περάσει περισσότερα από 420 παιδιά.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «εδώ συναντάμε την αρχαία μας κληρονομιά μαζί με την ορθοδοξία. Συναντάμε δηλαδή τον ξένο και την αγάπη». Συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία μέσα από αυτές τις δομές, δίνει στα παιδιά την παιδική τους ηλικία. «Τούτο εδώ είναι ένα χριστιανικό ίδρυμα έχει Εκκλησία και έχει και τόπο άλλης λατρείας για αυτά τα παιδιά.  Αυτή τη μεγαλοκαρδία  νομίζω ότι η ορθοδοξία μπορεί να τη δείξει περισσότερο από άλλα δόγματα», συνέχισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλάφας ευχαρίστησε την εκκλησία για το έργο της, ενώ ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας  αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, σκοπός της «Αποστολής» είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προώθηση της συνύπαρξης, η διευκόλυνση της ένταξης. Η δημιουργία του ξενώνα «Εστία», πρόσθεσε ο κ. Δήμτσας, πολύ νωρίτερα από τις σημερινές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος, στοχεύει να αγκαλιάσει τα παιδιά να τα βοηθήσει στην κοινωνική τους ένταξη, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη γνωριμία με τον πολιτισμό και τη χώρα μας για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, να εξελιχθούν και να προοδεύσουν.

Η «Αποστολή» σε συνεργασία και με τους Αγγλικανούς, USPG και Christian Aid καθημερινά προσφέρει στους ασυνόδευτους ανήλικους:

  • Διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης
  • Κοινωνική Συμβουλευτική
  • Ψυχολογική Υποστήριξη
  • Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη 
  • Διευκόλυνση της  προσαρμογής  και  ένταξης  στην  τοπική  κοινωνική  και
  • πολιτισμική πραγματικότητα.

Παράλληλα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι απασχολούνται σε μια ευρεία γκάμα αθλητικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διασφαλίζονται μέσω των συνεργασιών της «Αποστολής» και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Από την πρώτη μέρα της προσφυγικής κρίσης η «Αποστολή» με την στήριξη του IOCC, της Καθολικής Εκκλησίας, των Εκκλησιών  της  Φιλανδίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και του ACT Alliance  δραστηριοποιήθηκε στα νησιά Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα στις περιοχές: Ελληνικό, Πειραιάς, Ελαιώνας, Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς, Μαλακάσα, Άγιος Ανδρέας, Κόρινθος, Ριτσώνα, Θερμοπύλες, Βόλος , Σίνδος, υλοποιώντας προγράμματα: σίτισης, ένδυσης και υπόδησης, δημιουργώντας  υποδομές Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Γενικής Υγιεινής (Δημιουργία, Επισκευή, Συντήρηση), παρέχοντας μη-τυπική εκπαίδευση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε προσφυγόπουλα καθώς και μαθήματα Ελληνικών σε ενήλικους πρόσφυγες, μετανάστες και αλλοδαπούς.