Skip to main content

Πρ. Παυλόπουλος: Η Εκκλησία ήταν πάντα παρούσα στους αγώνες του έθνους

«Η Εκκλησία υπήρξε πάντοτε ενεργώς παρούσα στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας για ελευθερία και ανεξαρτησία» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αιγιαλείας.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 197ης επετείου από την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους μας και της κοινωνίας μας, που δεν απαντάται -τουλάχιστον στην ίδια έκταση και με την ίδια ένταση- σε άλλες χώρες, εξηγεί ευγλώττως τους δεσμούς Πολιτείας και Εκκλησίας, τους οποίους αποτυπώνουν, και θεσμικώς, όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Συντάγματα από τη σύσταση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, με κατάληξη το ισχύον Σύνταγμα του 1975».

Όπως ανέφερε «η περίπτωση της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”, σε συνδυασμό με την έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, όταν και πάλι η Εκκλησία ήταν παρούσα και πρωτοπόρος, “βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές”».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Εκκλησία υπήρξε ενεργώς παρούσα και στους αγώνες στήριξης της κοινωνίας μας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές» για να προσθέσει ότι: «Κυρίως σήμερα ουδείς μπορεί να υποτιμήσει και, πολύ περισσότερο, να μηδενίσει το ρόλο της Εκκλησίας ως προς την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης», αλλά και «ως προς τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, όταν μάλιστα ο ρόλος αυτός συνέβαλε τα μέγιστα στην αποφυγή της ρήξης του κοινωνικού μας ιστού».

Αναφερόμενος στην «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είναι ιστορικώς αποδεδειγμένο ότι η Συνέλευση ήταν η «σπίθα» που πυροδότησε τις έτοιμες ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων, για να επέλθει η έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα, την 25η Μαρτίου 1921».

Παράλληλα, είπε ότι «η “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά των Οθωμανών κατακτητών, καθώς όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν είχαν πλήρη συνείδηση της τεράστιας προσπάθειας που αναλάμβαναν και η οποία, λίγο αργότερα, θα οδηγούσε στην Εθνεγερσία».

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε, συνεισφορά του, ώστε να αναγνωριστεί η «Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας», ως τοπική επέτειος.