Skip to main content

Προειδοποιητικές «βολές» με δίωρους αποκλεισμούς δρόμων από τους αγρότες

Δίωρο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών, έως τις 14.00, πραγματοποιούν οι αγρότες της περιοχής, σε μία κίνηση προειδοποιητικού χαρακτήρα, εν όψει και της αυριανής συνάντησης εκπροσώπων όλων των μπλόκων για τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής καθώς και επιμέρους θέματα του κλάδου τους.

Γενική συνέλευση θα έχουν το μεσημέρι και οι αγρότες της Νίκαιας προκειμένου να αποφασίσουν για τις παραπέρα κινήσεις τους.

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα κομβικά σημεία της Εγνατίας Οδού, αλλά των εθνικών οδών, όπου έχουν στήσει μπλόκα οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα στη Βόρεια Ελλάδα.

Στον κόμβο της Κουλούρας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, οδηγοί λεωφορείων και ταξί, αλλά και πολίτες από άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Έως τις 2 το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι προγραμματίζουν να έχουν κλείσει την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας Πολύμυλου.

Συμμετέχοντες στην κινητοποίηση δηλώνουν «αποφασισμένοι να μείνουν μέχρι τέλους, προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τον πρωτογενή τομέα».

Πεζή έκλεισαν και στα δύο ρεύματα την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στο Νησέλι Αλεξάνδρειας, με τον συντονιστή, Παναγιώτη Μεσαλά, να τονίζει: «Σήμερα τελειώνουμε με τις συμβολικές κινητοποιήσεις και αύριο στη συνάντηση των Τεμπών θα ληφθούν αποφάσεις για να έρθει το “μπλάκ άουτ” στη χώρα».

Συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι αγρότες των μπλόκων στην είσοδο των Γιαννιτσών, στον περιφερειακό δρόμο στον κόμβο Μανδάλου, στη Χαλκηδόνα και στα διόδια Μαλγάρων. Μπλόκο ετοιμάζεται και στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται ήδη περισσότερα από 200 τρακτέρ.

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παράδρομοι. Στον νομό Σερρών και Δράμας βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες διαμαρτυρίας. Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τα δύο.

Οι αγρότες της Ροδόπης θα αποκλείσουν έως τις 14:00, τον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής, στην Εγνατία Οδό, ενώ οι αγρότες της Ξάνθης απέκλεισαν τον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου έως τις 13:00.

Στην Πελοπόννησο, σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου, προχώρησαν στις 12.30 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στον συγκεκριμένο κόμβο περισσότερα από 200 τρακτέρ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη. Επίσης, στην Ηλεία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει στον κόμβο της Μαραθιάς περίπου 150 τρακτέρ.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας παρέταξαν το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, ενώ στην Πρέβεζα πραγματοποιείται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.