Skip to main content

Market Beat: Πώς θα επηρεάσει μετοχές και ομόλογα ο χρησμός της Fitch

Πάλι σφικτή θα χαρακτηρίζαμε τη διακύμανση της αγοράς, λίγο πάνω από τις 5,8 μονάδες και στο μεγαλύτερο μέρος της συνόδου, το εύρος διακύμανσης ήταν 3 μονάδες. Αν συνυπολογίσουμε την σταδιακή αποκλιμάκωση των δεικτών στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 στο -0,8%, όταν ο ΓΔ έκλεισε τελικά στο -0,40%, θα λέγαμε πως οι αγοραίοι δεν πανικοβλήθηκαν. Απλά απάντησαν στην διεθνώς αρνητική για τις μετοχές συγκυρία, με αμυντική συσσώρευση.

Η ανησυχία για μια κρίση παγκόσμιων διαστάσεων από τον κοροναϊό συνέπεσε με μια εντύπωση μάλλον αρνητική μετά την εμφάνιση της Κριστίν Λαγκάρντ της προέδρου της ΕΚΤ η οποία χρησιμοποίησε έναν ελαφρώς πικρότερο τόνο από ό, τι περίμενε η αγοραία συναίνεση.

Στα ομόλογα πάντως που θα επηρεαστούν περισσότερο από την έκθεση της FITCH η οποία φθάνει σήμερα, η Ελλάδα πάει καλά και μάλιστα από την ώρα που αυξήθηκε η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία οι αποδόσεις του ελληνικού αναφοράς  πέρασαν κάτω από των αντίστοιχων ιταλικών. Το country risk δεν ίσχυε μόνο για την Ελλάδα, αλλά υπολογίζεται για κάθε χώρα με πολλούς ανώριμους πολίτες ανεξάρτητα ηλικίας. Ανώριμες επίσης είναι ακόμα οι προσδοκίες των ελλήνων επενδυτών με εντελώς διαφορετική έννοια. Η οικονομία θα καρποφορήσει και τότε οι προσδοκίες των ιδιωτών επενδυτών θα ωριμάσουν στέλνοντάς τους σε μια αγορά μετοχών που σίγουρα… χρωστάει άνοδο.     

Στην Αθήνα πάντως  χθες, το ταμπλό δεν είχε κρυφά μηνύματα. Όποιος υποστηρίξει πως οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν σκοπό να ξεγελαστούν οι ιδιώτες επενδυτές, για να κερδίσουν εις βάρος τους οι θεσμικοί, ψάχνει δικαιολογίες για τις αποτυχημένες του επιλογές. Αγωνίζονται έναντι ισοδύναμων αντιπάλων και από ότι έχει φανεί ως τώρα, το κύριο μέλημά τους είναι να μην περάσει ο μέσος όρος σε ζώνες τιμών που θα προκαλέσουν ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια με μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες.

Έτσι, για άλλη μια σύνοδο, το ελάχιστο μέρας ορίστηκε νωρίς, ήτοι στο πρώτο τέταρτο και ήταν οι 936,19 μονάδες. Για να αντιληφθούν άπαντες πως αυτός θα ήταν ο πυθμένας, οι εντολές που εισήχθησαν μετά τις 10:43 λειτούργησαν έτσι ώστε ο ΓΔ, από τις 936 μονάδες βρέθηκε, μετά από 69 λεπτά, ψηλότερα από τις 942. Οι 942,08 σημειώθηκαν στις 11:50 και μετά η αγορά κινήθηκε πάλι πλάγια και νευρικά ανάμεσα στις 938 και 941 μονάδες, πάντα όμως σε αρνητικό πεδίο. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου λειτούργησε υπέρ πτώσης αν ληφθεί υπόψη ότι στις 16:18 η αγορά ήταν στις 941,75 μονάδες ενώ στις 16:51 είχε πέσει στις 938,7 και στις 17:01 ακούμπησε στις 938,9.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street καθώς μέχρι χθες είχαν επιβεβαιωθεί 18 θάνατοι και πάνω από 600 κρούσματα στην Κίνα. Τα αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού προβληματίζουν τους επενδυτές. Παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,09% ή 27 μονάδες στις 29.160,09 ο S&P κατέγραψε κέρδη +0,11% στις 3.325,54 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,2% στις 9.402,48 μονάδες σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου. Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,7%) και Pfizer (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers (-5,2%) και Nike (-1,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2% ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6%. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στα 1,1054 δολάρια από 1,1094 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,73%.

ΕΥΡΩΠΗ

Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε χθες, ότι αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των φέρι μπόουτ προς την πόλη που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Η ανησυχία από αυτή απειλεί τις αγορές μετοχών παγκόσμια και συντήρησε την καθοδική ορμή στην Ευρώπη με τέσσερις πτωτικές συνεδρίες στη σειρά.

Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι η αδυναμία της μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,71% στις 420,03 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,85% στις 7.507,67 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,94% στις 13.388,42 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,65% στις 5.971,79 μονάδες.

Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν πρακτικά αμετάβλητος ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έπεσε -0,58%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου.

ΧΑ

Με ελεγχόμενη πτώση η Αθήνα έναντι συντονισμένης καθόδου των διεθνών 

                                                                                                                                  

Στην προτελευταία σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 939,79 με καθοδικό  χάσμα  (3,13 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (942,92), κινήθηκαν νευρικά. Με πτωτική κατεύθυνση από τις 10:33 ως τις 10:42 και καθαρά ανοδική από τις 10:43 ως τις 11:52. Έτσι ορίστηκε γρήγορα το  μέγιστο μέρας. Ήταν οι 942,08 από 944,87 την Τετάρτη. Στις 10:42 σημειώθηκε το ελάχιστο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, οι 936,19 από 940,26 μονάδες την προηγούμενη.  Μετά το πρώτο δίωρο, η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ανάγκασε τον μέσο όρο σε πλάγια κίνηση σε στενό εύρος τιμών σε αρνητικό πεδίο χωρίς εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής.

Από τις 13:44 με σταθερή υπεροχή της ζήτησης, υπήρξε διάστημα της διαπραγμάτευσης που αφιερώθηκε στην χωρίς διακοπές προσπάθεια  για να οδηγήσουν τον ξανά στο ανώτερο μέρας και στις 16:18 πέρασε πάνω από τις 941,7, πλησιάζοντας για άλλη μια φορά τις 942. Αλλά δεν υπήρξε επανάληψη της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας, γιατί εμφανίστηκαν πιέσεις πριν από τις δημοπρασίες. Συγκεκριμένα από τις 16:19 ως τις 17:00 και η νευρικότητα οδήγησε τον ΓΔ στις 17:01 στις 938,9 μονάδες. Σήμερα λοιπόν παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις, αλλά παρουσιάστηκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο απαντήσεις σε αυτές.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο, κυρίως ανάμεσα στις 941,7 μονάδες και τις 938 μονάδες. Η πτωτική εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές πώλησης που επικράτησαν στην Ευρώπη, χωρίς παρέμβαση από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν αρνητική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και καθοδική έναρξη, δικαιολογούν την εξασθένιση της διάθεσης για συμμετοχή. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα συμβάδιζαν με τη μόνιμη πτώση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν βοήθησε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, η εμφάνιση νευρικότητας στο τελευταίο 40λεπτο να αποτρέψει μια σταθερή αναζήτηση για νέο μέγιστο μέρας. Στις 17:01 ο ΓΔ είχε τοποθετηθεί στις 938,9 μονάδες. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η νευρικότητα οδήγησε στην εγγραφή  τιμών για τον ΓΔ ελαφρά πάνω από τα επίπεδα των 939. Έτσι, έκλεισε 3,75 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.