Skip to main content

Δεν απέκλεισε ο Λ. Οίκος κοινές επιχειρήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας κατά ISIS

Δεν απέκλεισε ο νέος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ το ενδεχόμενο κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ΗΠΑ – Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Αν υπάρχει μια δυνατότητα να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος σε συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα, είτε αυτή είναι η Ρωσία είτε κάποια άλλη, και αν έχουμε εθνικό συμφέρον στο θέμα αυτό, τόσο ασφαλώς θα το κάνουμε» είπε ο κ. Σπάισερ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαμήνυσε οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που έχουν ποινικό μητρώο, ή σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις, θα είναι οι πρώτοι που θα στοχοθετηθούν στο πλαίσιο των απελάσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κατόπιν «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προσώπων που θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε, αυτοί που έχουν παραμείνει στη χώρα μετά τη λήξη της βίζας τους, αυτοί που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα», συνέχισε ο ίδιος. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας», είπε επίσης.

Προειδοποίηση στην Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα

 Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε επιπλέον προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις εδαφικές διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας στην Ασία, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Ο κ. Σπάισερ διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα «προστατεύσει τα συμφέροντά της» στα «διεθνή» ύδατα όπου το Πεκίνο ελέγχει νησίδες που αποτελούν το αντικείμενο διεκδικήσεων.

«Εάν αυτά τα νησιά βρίσκονται πράγματι σε διεθνή ύδατα και δεν ανήκουν στην Κίνα, τότε ναι, θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των διεθνών συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε να καταληφθούν από μια χώρα», προειδοποίησε ο κ. Σπάισερ.

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε ότι η Κίνα είναι «μια μεγάλη αγορά για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να παραχωρηθούν από το Πεκίνο καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών σ’ αυτήν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP