Skip to main content

Ουκρανία: Στους 15 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη

Τους 15 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, μία επίθεση για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τους αποσχιστές φιλορώσους αντάρτες και τον ρωσικό στρατό.

Προηγήθηκε η άρνηση των αποσχιστών να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή νέων ειρηνευτικών συνομιλιών, καθώς οι μάχες έχουν φθάσει τη σφοδρότερη έντασή τους εδώ και μήνες. Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν γνωστό την Παρασκευή πως 262 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες εννέα ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ρουκέτες που εκτόξευσαν αντάρτες από πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς GRAD έπληξαν ένα πολυώροφο κτήριο και προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

«Οι τοίχοι σείονταν, τα πλαίσια των παραθύρων σείονταν, η μπογιά άρχισε να πέφτει από το σπίτι. Κρύφτηκα στο υπόγειο. Το άλλο να κάνεις; Πήρα τον σκύλο και τη γάτα. Στο υπόγειο μπορούσες να ακούσεις τη γη να τρέμει» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Ρωσία έχει 9.000 στρατιώτες μέσα στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τους αποσύρει, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για μία ένοπλη επίθεση. Η Μόσχα εξακολουθεί πάντως να αρνείται ότι στέλνει δυνάμεις και όπλα στην ανατολική Ουκρανία.