Skip to main content

Στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά περίπου 300 πρόσφυγες

Περίπου 300 πρόσφυγες -Ιρακινοί, Σύροι και Αφγανοί- είχαν φτάσει ως τις 12 το μεσημέρι στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά, όπου λειτουργεί, από σήμερα κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Εντός της ημέρας αναμένονται να μεταφερθούν στο κέντρο περίπου 1.600 άτομα.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής οι πρόσφυγες θα αναχωρούν «ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Ειδομένη, εφόσον θα υπάρχει άνοιγμα των συνόρων από την ΠΓΔΜ».

«Από το πρωί, στις 6, ξεκίνησε η άφιξη προσφύγων που έρχονται με λεωφορεία συντεταγμένα από την Αθήνα με τέτοιους ρυθμούς ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σταδιακά ως το βράδυ τον πληθυσμό που αναμένουμε. Σύμφωνα με τις αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση θα έρθουν μέχρι το βράδυ περί τα 1.500-1.600 άτομα» σημείωσε ο κ. Παπαθεμελής και πρόσθεσε πως «η δυνατότητα φιλοξενίας υπερβαίνει αυτόν τον αριθμό με πολύ άνεση».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η διαδικασία της καταγραφής διενεργείται συστηματικά και παράλληλα γίνεται ιατρικός έλεγχος για όσους έχουν ανάγκη, ενώ την όλη ευθύνη για συσσίτιο και τη διαχείριση της φιλοξενίας έχει ο ελληνικός Στρατός».

«Μέσα σε ελάχιστες μέρες έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, αυτή τη στιγμή λειτουργούν όλα άψογα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, έχουμε επίσης συνδρομή ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και διαχείριση των εισερχομένων με τα λεωφορεία και τη μετακίνηση», πρόσθεσε.

Εξήρε, επίσης, τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις έχουν εγκατασταθεί με δικές τους σκηνές και υποδομές, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη, ενώ σημείωσε ότι, σταδιακά, θα υπάρξουν και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις διαδικασίες πρώτης και δεύτερης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.