Skip to main content

Οργανική Ανάπτυξη, γεωγραφική επέκταση και εξαγορές οι στόχοι της AustriaCard Holdings

Στόχος είναι να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια οργανικά αλλά και με επιλεγμένες εξαγορές, εμπλουτίζοντας τόσο το χαρτοφυλάκιο των λύσεων της, όσο και το γεωγραφικό της αποτύπωμα

Αύξηση πωλήσεων κατά 12% -15%, αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA κατά 25% -30%, με περιθώριο καθαρού κέρδους 4%-5% προσδοκά για το 2023 ο όμιλος AustriaCard Holdings. Συνολικά η AustriaCard Holdings κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχε τζίρο ύψους 314,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 39,4 εκατ.ευρώ.

Στο Α’ Τρίμηνο 2023 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 48,7% φτάνοντας τα 89,8 εκατ.ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 13,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 133,1% βελτιώνοντας το ποσοστό καθαρής κερδοφορίας από 3,4% στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους σε 5,3% στο παρόν τρίμηνο. Στην αύξηση του τζίρου συνέβαλαν οι εξαιρετικές επιδόσεις στις κατηγορίες των προϊόντων και λύσεων πληρωμών (payment) στις αγορές που εστιάζει η εταιρεία (Challenger Banks, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία), καθώς και η ανάπτυξη στις προϊοντικές κατηγορίες ασφαλούς διαχείρισης δεδομένων (secure data management) και υπηρεσιών ταχυδρομικής διανομής.

Όπως τόνισε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών η διοίκηση της εταιρείας, στόχος είναι να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια οργανικά αλλά και με επιλεγμένες εξαγορές, εμπλουτίζοντας τόσο το χαρτοφυλάκιο των λύσεων της, όσο και το γεωγραφικό της αποτύπωμα, επομένως η ενισχυμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και η προβολή που προσδίδουν, είναι πολύ σημαντικές για την εταιρεία. Η εταιρεία είναι το αποτέλεσμα της διασυνοριακής συγχώνευσης της AustriaCard με την Inform Lykos, με βασικό μέτοχο το Νικόλαο Λύκο (ποσοστό 77%) και free float 21%.

Η Αustria Card Holdings είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και της Βιέννης δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ασφάλειας, έξυπνων καρτών, λύσεων προσωποποίησης και πληρωμών, καθώς και ασφαλών λύσεων διαχείρισης δεδομένων και ψηφιοποίησης, στην Αυστρία, τη Σκανδιναβία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου, Π. Σπυρόπουλο, «η ACAG προσφέρει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο διεθνούς επιπέδου προϊόντων και λύσεων Secure Digital Technology σε ένα μεγάλο μέρος της υφηλίου, έτσι εκτιμά ότι η αύξηση των μεγεθών της θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις ή και κέντρα προσωποποίησης, σε Ανδόρρα, Αυστρία, Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ενώ διαθέτει γραφεία πωλήσεων σε τέσσερεις ηπείρους, απασχολώντας περίπου 2.500 εργαζόμενους». Επιπλέον επεσήμανε πως η ενσωμάτωση των εταιρειών που εξαγόρασε ο Όμιλος τα τελευταία πέντε χρόνια, επέτρεψαν στην ΑustriaCard Holdings αύξησαν το μερίδιο

αγοράς της στις σημαντικές αγορές όπου εστιάζει, όπως στις αγορές Challenger Banks, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 115,7%, 120,7% , 37,3%, και 143,7% αντιστοίχως. Ειδικά από την αγορά των ΗΠΑ αναμένει έσοδα της τάξης των 100 εκατ.ευρώ το 2025 από 24,3 εκατ. ευρώ το 2022. Αυξημένα έσοδα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία διεκδικεί η εταιρεία από τη συμμετοχή της και σε έργα του ελληνικού δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι στα σχέδια της διοίκησης της εισηγμένης είναι η πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τη διανομή μικρού μερίσματος για τη χρήση 2022. Στόχος της εταιρείας είναι η διανομή μεγαλύτερου μερίσματος από το 2024, σε ποσοστό 20%-30% των καθαρών κερδών της.