Skip to main content

Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενός έντιμου μεσολαβητή στην επιτακτική ανάγκη για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και κυρίως για την υπεράσπιση πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

«Στο τρίγωνο Ουκρανία, Λιβύη, Συρία και Ιράκ, η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια και διαθέτει τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, μακριά από τη δημοσιότητα όποιον έχει ανάγκη ή θέλει να έχει έναν έντιμο φιλο χωρίς δεύτερες σκέψεις στην Ε.Ε.» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με τη χώρα μας με χιλιετίες κοινής ιστορίας και είναι ένας τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, οι οποίες σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, που, επικαλούμενοι θρησκευτικά προτάγματα, αιτιολογούν την απάνθρωπη και αντιθρησκευτική τους δράση, εγκληματώντας σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού και ζητά από την Ε.Ε. ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια ειδικότερα της Αιγύπτου και επισήμανε ότι απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης σε όλη την περιοχή.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι παζαριών, μια συνεργασία όμως που δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες, κάτι που «θα πρέπει να ξεχάσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας».

Αναφερόμενος στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, είπε ότι θα συνέβαλε σε αυτήν μία δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη νέα του πρωτοβουλία, τη δημιουργία Διεθνούς Παρατηρητηρίου που θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο διάλογο επί των κοινοτήτων στη περιοχή, στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένουν να αποτραπούν νέα.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή μέσα στους αιώνες αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ενώ αναφέρθηκε στην «τραγική στρέβλωση του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις».

«Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ επισήμανε την ανάγκη, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης. Όπως σημείωσε «όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν τη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες».

Την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μέσης Ανατολής και διασφάλισης της επιστροφής των ατόμων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, λόγω θρησκείας ή καταγωγής τους, επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της παράνομης εμπορίας των πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι παρεμπόδισης της. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι εκείνο «που χρειαζόμαστε είναι ένα δυναμικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιβάλει καθολικούς περιορισμούς στην αγοραπωλησία και στη διακίνηση πολιτισμικών και θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, με ευθύνη απόδειξης της νομιμότητας του εμπορίου να βαραίνει τους εμπόρους αρχαιοτήτων, τους οίκους δημοπρασίας και τους αγοραστές και όχι το κράτος προέλευσης των κειμηλίων».

Εκκληση να γίνει η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών μία πραγματική αφετηρία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων απηύθυνε τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι κατά την παρέμβασή του.

Ο κ. Σούκρι εξήρε τη ελληνική πρωβουλία καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα πάντα υπερασπίζεται και ενισχύει τις σχέσεις με τις χώρες του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου. Ο ίδιος τόνισε ότι η επίτευξη του διαλόγου μεταξύ των λαών «είναι δυνατή μόνο μέσα από την κοινή μας προσπάθεια, ώστε να εξαλειφθεί η εξάπλωση του φανατισμού αφενός και αφετέρου αυτή της ισλαμοφοβίας που άρχισε να κυριαρχεί στη Δύση». «Πρέπει να προβληθεί και η μετριοπαθής εικόνα του Ισλάμ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ