Skip to main content

BepiColombo και Solar Orbiter έκαναν περάσματα από την Αφροδίτη

Εντυπωσιακές εικόνες της Αφροδίτης κατέγραψε η ευρω-ιαπωνική αποστολή BepiColombo, καθώς πέρασε από τον πλανήτη για μανούβρα βαρυτικής υποβοήθησης στις 10 Αυγούστου.

Μια εικόνα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔ τραβήχτηκε όταν το σκάφος ήταν σε απόσταση 1.573 χλμ από την Αφροδίτη, ενώ η κοντινότερη προσέγγιση, στα 552 χλμ, είχε λάβει χώρα λίγο νωρίτερα.

Η μανούβρα, η δεύτερη στην Αφροδίτη και η τρίτη από εννιά περάσματα (flybys) συνολικά, βοήθησε να τεθεί το σκάφος σε πορεία προς τον Ερμή. Κατά το επταετές του ταξίδι προς τον μικρότερο και εσώτερο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα, το BepiColombo κάνει ένα πέρασμα από τη Γη, δύο από την Αφροδίτη και έξι από τον Ερμή, για να «φρενάρει» προκειμένου να τεθεί σε τροχιά. Το πρώτο πέρασμα από τον Ερμή θα λάβει χώρα 1-2 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, στις 9 Αυγούστου το Solar Orbiter του ΕΟΔ και της NASA πέρασε σε απόσταση 7.995 χλμ από την επιφάνεια της Αφροδίτης. Εν όψει της προσέγγισης αυτής, το τηλεσκόπιο Solar Orbiter Heliopsheric Imager, ή SoloHI, κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη.

Αυτό το πέρασμα του Solar Orbiter από την Αφροδίτη ήταν το δεύτερο, με ένα πέρασμα από τη Γη να αναμένεται τον Νοέμβριο του 2021 και άλλα έξι από την Αφροδίτη από το 2022 ως το 2030. Το σκάφος χρησιμοποιεί τη βαρύτητα της Αφροδίτης για να πλησιάσει περισσότερο στον Ήλιο και να τροποποιήσει κατάλληλα την τροχιά του, έτσι ώστε να «δει» το άστρο μας «από πάνω» και να τραβήξει εικόνες από τον βόρειο και τον νότιο πόλο του.