Skip to main content

Η Κομισιόν διερευνά αναφορές περί πρακτικών τύπου «Volkswagen» από κατασκευαστές τηλεοράσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διερευνά περαιτέρω δύο αναφορές οι οποίες εγείρουν προβληματισμούς πως λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται σε τηλεοράσεις ενδεχομένως να επηρεάζει τα «σκορ» τους όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η μία εξ αυτών των αναφορών – που επισημάνθηκε αρχικά από τον βρετανικό Guardian- υποδεικνύει πως κάποιες τηλεοράσεις της Samsung σχεδόν υποδιπλασιάζουν την κατανάλωση ενέργειάς τους όταν διεξάγεται ένα στάνταρ τεστ.

Μία άλλη κατηγορεί έναν άλλον κατασκευαστή- ο οποίος δεν κατονομάζεται- ότι αλλάζει τη φωτεινότητα των συσκευών της όταν ανιχνεύεται η δοκιμαστική ταινία.

Η Samsung με ανακοίνωσή της αρνήθηκε κάθε υπόνοια περί εξαπάτησης, αναγνωρίζοντας μεν ότι χρησιμοποιεί ένα σχετικό είδος λογισμικού, υποστηρίζοντας δε ότι πρόκειται για ένα γενικότερο χαρακτηριστικό εξοικονόμησης ενέργειας που ενεργοποιείται κατά την κανονική χρήση και δεν έχει να κάνει κάτι με τη διαδικασία δοκιμών.

Ήδη πάντως, στα διεθνή ΜΜΕ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σχετικές αναφορές οι οποίες παραλληλίζουν την υπόθεση με το πρόσφατο σκάνδαλο της Volkswagen– με τη γερμανική εταιρεία να έχει παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε λογισμικό το οποίο επέτρεπε σε οχήματά της να «κλέβουν» σε τεστ περί εκπομπών καυσαερίων.

Τα ratings των τηλεοράσεων όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας βασίζονται στην ενέργεια που χρησιμοποιείται κατά την προβολή ενός δεκάλεπτου βίντεο, που περιλαμβάνει υλικό το οποίο κινείται γρήγορα και αργά, σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας.

Οι κατασκευαστές κάνουν οι ίδιοι τα τεστ και καταγράφουν τα αποτελέσματα. Κάποια από αυτά στη συνέχεια ελέγχονται από άλλους ελεγκτικούς φορείς. Στην περίπτωση της Samsung, ο φορέας αυτός ήταν η ComplianTV, που εκπροσωπεί μια σειρά ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της βρετανικής Energy Saving Trust. Όπως έδειξε το τεστ, οι ενεργειακές απαιτήσεις μίας εκ των τηλεοράσεων LCD της νοτιοκορεατικής εταιρείας έπεσαν από τα 70 watts στα 39 μέσα σε ένα λεπτό από την έναρξη του δοκιμαστικού βίντεο. Ωστόσο, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της EST, δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενισχύουν την κατηγορία ότι η Samsung έχει μια τεχνολογία που «αναγνωρίζει» πότε είναι το τεστ σε εξέλιξη.

Η εταιρεία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι τα settings των τηλεοράσεων είναι ειδικά καθορισμένα για παραπλάνηση, ωστόσο αναγνώρισε πως το motion lighting που είχε εισαχθεί το 2011 ως χαρακτηριστικό προκαλεί το φαινόμενο. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως πρόκειται για «out of the box» χαρακτηριστικό, που ενεργοποιείται όταν ο πελάτης παραλαμβάνει την τηλεόρασή του και παραμένει ενεργοποιημένο εάν βλέπει τηλεόραση σε standard viewing mode.

Στη δεύτερη περίπτωση η μελέτη διεξήχθη από τη Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας, που ενημέρωσε την Κομισιόν τον Ιανουάριο. Αν και δεν κατονομάστηκε ο κατασκευαστής, στο δημοσίευμα του BBC αναφέρεται πως, όπως έγινε αντιληπτό, συσκευές που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή, που δεν είναι η Samsung, διαπιστώθηκε πως «ξεκάθαρα αναγνωρίζουν» το φιλμ δοκιμής και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειάς τους.