Skip to main content

Συσκευή συλλέγει ενέργεια από τον αέρα που «παράγει» αυτός που τη φοράει

Ένα είδος μικροσκοπικής ανεμοτουρμπίνας, η οποία μπορεί να συλλέγει ενέργεια από το ρεύμα αέρα που παράγει κάποιος που περπατάει, ανέπτυξαν ερευνητές στην Κίνα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Science Daily, η εν λόγω μέθοδος παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Cell Reports Physical Science και είναι ένας χαμηλού κόστους και αποδοτικός τρόπος αξιοποίησης του αέρα ίσως πηγή μικρο-ενέργειας.

Τεχνικά η νέα αυτή συσκευή δεν αποτελεί τουρμπίνα: Πρόκειται για μια νανογεννήτρια που αποτελείται από δύο πλαστικές λωρίδες σε ένα σωλήνα που «φτερουγίζουν» ή πλαταγίζουν μεταξύ τους όταν υπάρχει ροή αέρα. Όπως όταν τρίβεται ένα μπαλόνι πάνω σε μαλλιά, τα δύο πλαστικά φορτίζονται ηλεκτρικά όταν διαχωριστούν (τριβοηλεκτρικό φαινόμενο). Η ηλεκτρική αυτή ενέργεια «αιχμαλωτίζεται» και αποθηκεύεται.

«Μπορείς να συλλέγεις όλο το αεράκι στην καθημερινή σου ζωή» είπε ο Για Γιανγκ, του Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Κάποτε βάλαμε τη νανογεννήτρια στο χέρι ενός ατόμου, και η ροή αέρα από ένα χέρι που ταλαντευόταν ήταν αρκετή για να παράξει ενέργεια».

Ένα αεράκι ταχύτητας μόλις 1,6 μέτρων ανά δευτερόλεπτο ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει την τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια που σχεδίασαν ο Γιανγκ και οι συνάδελφοί του. Η νανογεννήτρια λειτουργεί καλύτερα όταν η ταχύτητα του αέρα είναι μεταξύ 4 και 8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, μια ταχύτητα που επιτρέπει στις δύο πλαστικές λωρίδες να φτερουγίζουν συγχρονισμένα. Η συσκευή επίσης έχει υψηλό σχετικά ποσοστό μετατροπής ανέμου σε ενέργεια, της τάξης του 3,23%- μια τιμή που υπερβαίνει τις επιδόσεις στη συλλογή ενέργειας από τον άνεμο που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή η συσκευή που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπορεί να τροφοδοτήσεις με ενέργεια μέχρι και 100 φώτα LED και αισθητήρες θερμοκρασίας.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Σκοπός μας είναι να λύσουμε τα ζητήματα που δεν μπορούν να λύσουν οι παραδοσιακές τουρμπίνες» λέει ο Γιανγκ. «Αντίθετα με τις ανεμοτουρμπίνες που χρησιμοποιούν πηνία και μαγνήτες, όπου τα κόστη είναι σταθερά, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλού κόστους υλικά για τη συσκευή μας. Η συσκευή μας μπορεί επίσης να εφαρμοστεί με ασφάλεια στη φύση ή σε πόλεις, επειδή δεν έχει περιστρεφόμενες δομές».

Κατά τον Γιανγκ, δύο είναι τα οράματα για τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος: Ένα μικρό και ένα μεγάλο. Στο παρελθόν είχαν φτιάξει μια νανογεννήτρια μικρή σαν κέρμα, μα ο ίδιος θέλει να την κάνει ακόμα μικρότερη και πιο συμπαγή, για να μπορεί να συνδυαστεί και με μικρές ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλέφωνα, για την παροχή αναενώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο θέλει επίσης και μια συσκευή μεγαλύτερη και πιο ισχυρή, της τάξης των 1.000 watts, ώστε να είναι αντίστοιχη των παραδοσιακών ανεμοτουρμπινών, με απώτερο στόχο να μπορεί να εγκαθίσταται όπου δεν είναι δυνατό να μπουν συμβατικές.