Skip to main content

Πιθανότητα κυκλοφορίας του Huawei Mate 30 χωρίς το Google Play

Η Huawei φέρεται διατιθεμένη να προχωρήσει στο λανσάρισμα μίας high-end συσκευής smartphone στην Ευρώπη η οποία δεν θα διαθέτει ωστόσο το οικοσύστημα των εφαρμογών της Google. 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Huawei πρόκειται να λανσάρει τη σειρά συσκευών Mate 30, σε ειδική εκδήλωση στο Μόναχο στις 18 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται πότε οι συσκευές θα καταστούν και εμπορικά διαθέσιμες. Θα πρόκειται για τις πρώτες συσκευές επιπέδου ναυαρχίδας που θα παρουσιάσει η κινεζική εταιρεία μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της, τον περασμένο Μάιο.
 
Στην αναφορά του Reuters φιλοξενείται και δήλωση εκπροσώπου της Google ο οποίος υποστηρίζει ότι το Mate 30 δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά με τις επίσημα αδειοδοτημένες εφαρμογές και υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας ακριβώς λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην διάθεση λογισμικού και υλικού από αμερικανικές εταιρείες προς την Huawei. 
 
Η διαθέσιμη λύση για μια αμερικανική εταιρεία είναι να ζητήσει άδεια εξαίρεσης για συγκεκριμένα προϊόντα ώστε αυτά να μπορέσουν να διατεθούν στην Huawei. Η Google, θυγατρική της Alphabet, παραμένει άγνωστο αν έχει αιτηθεί τέτοιας άδειας ώστε να μπορέσει να προσφέρει το επίσημο πακέτο εφαρμογών και υπηρεσιών (Google Mobile Services). Πάντως στο πρόσφατο παρελθόν έχει διατυπωθεί η θέση ότι επιθυμία της είναι η συνέχιση της συνεργασίας με την Huawei. 
 
Το Reuters υποστηρίζει ότι το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου έχει δεχθεί περισσότερες από 130 αιτήσεις από εταιρείες που επιθυμούν να διαθέσουν προϊόντα και υπηρεσίες στην Huawei, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δοθεί κάποια επίσημη άδεια εξαίρεσης. 
 
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αβεβαιότητας η Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία έκδοση ανοικτού κώδικα του Android, χωρίς να παραβιάζει τις απαγορεύσεις που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Ωστόσο, οι εφαρμογές της Google μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ευρώπη μόνο με άδεια χρήσης από τον κατασκευαστή. Διάφοροι αναλυτές θεωρούν ότι «χωρίς τις Google Services, κανείς δεν θα αγοράσει την συσκευή» ενώ σε άρθρο του Forbes αναφέρεται ότι «αν η Huawei απομακρυνθεί από το Android, θα πρέπει να ξεχάσει την αγορά της κινητής τηλεφωνίας». 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η Huawei ήδη έχει ανακοινώσει το Harmony, το δικό της λειτουργικό σύστημα, αλλά οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα της εν λόγω πρότασης να αντικαταστήσει επιτυχώς το Android.
 
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Huawei αναπτύχθηκε ραγδαία την τελευταία πενταετία στην παγκόσμια αγορά smartphones, με την Ευρώπη να αποτελεί ουσιαστικά την αιχμή του δόρατος. Πριν τις αμερικανικές κυρώσεις η κινεζική εταιρεία είχε προσπεράσει την Apple στην δεύτερη θέση τις λίστας των κατασκευαστών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις συσκευών σε παγκόσμια κλίμακα. Μετά τις κυρώσεις, το μερίδιο αγοράς της Huawei στην Ευρώπη έπεσε από το 24,9% (το πρώτο τρίμηνο του 2019) στο 19,3% (κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019) σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research.