Με το μεγαλύτερο budget που έχει δοθεί μέχρι σήμερα, στα 14,88 δισ. ευρώ, το νέο Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ (EU Space Programme) γίνεται πλέον πραγματικότητα, σηματοδοτώντας, όπως ανακοινώθηκε, μια νέα εποχή για την ευρώπη στο διάστημα.
«Με τη δημιουργία του πρώτου ενοποιημένου Διαστημικού Προγράμματος, η ΕΕ ενισχύει τη στρατηγική της για να αξιοποιήσει τη δύναμη του διαστήματος ώστε να επανεκκινήσει την οικονομία της μετά την COVID, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, να κάνει μετάβαση στην ψηφιοποίηση και να διασφαλίσει την αυτονομία και κυριαρχία της» αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της EUSPA (European Union Agency for the Space Programme).
Η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2021-2027 υπογραμμίζει τις προσδοκίες της ΕΕ για το διάστημα ως οικονομικής «ατμομηχανής» με πιθανές προεκτάσεις σε πολλές βιομηχανίες. Όπως θεωρείται, μέχρι το 2025 οι δουλειές που σχετίζονται με το διάστημα ανά την Ένωση θα έπρεπε να έχουν αυξηθεί στις 400.000.
«Τα διαστημικά δεδομένα είναι αναντικατάστατο εργαλείο για τους διαμορφωτές πολιτικές, που βοηθά…στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα και του αύριο. Ειδικότερα τα Galileo, EGNOS και Copernicus υποστηρίζουν ένα μεγάλο εύρος πολιτικών της ΕΕ» συμπληρώνεται, ενώ τονίζεται πως ένα στιβαρό ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα, ασφαλές από κυβερνοεπιθέσεις και υποστηριζόμενο από ένα εύρος επίγειων κέντρων και υποδομών, διασφαλίζει την αυτονομία και την κυριαρχία της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα ενισχυθούν οι επενδύσεις σε τομείς όπως η δορυφορική πλοήγηση, η παρατήρηση της Γης, οι ασφαλείς τηλεπικοινωνίες κ.α. Η EUSPA θα έχει την επίβλεψη των δραστηριοτήτων της ΕΕ σε τροχιά.
Όπως αναφέρει το BBC, άλλη σημαντική εξέλιξη έχει να κάνει με τη φύση της σχέσης της ΕΕ με τον ΕΟΔ: Πρόκειται για ξεχωριστούς φορείς, με εθνικές συμμετοχές που δεν ταυτίζονται, πχ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στον ΕΟΔ μα όχι στην ΕΕ και ως εκ τούτου όχι στην EUSPA. Ωστόσο η ΕΕ χρησιμοποιεί τον ΕΟΔ ως τεχνικό σύμβουλο κ.α.