Skip to main content

Νέα πτώση πωλήσεων iPhones για την Apple

Μείωση πωλήσεων iPhones για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε η Apple- ωστόσο η πτώση, της τάξης του 15%, δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ανέμεναν αναλυτές.

Ο αμερικανικός κολοσσός πώλησε 40,4 εκατομμύρια iPhones στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις, που έκαναν λόγο για 40,02 εκατομμύρια. Σχολιάζοντας τα δεδομένα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι αναμενόταν.

Η εταιρεία περιμένει οι πωλήσεις να συνεχίσουν να πέφτουν το τέταρτο τρίμηνο, κάπου μεταξύ των 45,5 δισ. δολαρίων και των 47,5 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως η ζήτηση για το πλέον δημοφιλές προϊόν της αμερικανικής εταιρείας μειώνεται από το δεύτερο τρίμηνο, όταν η Apple ανακοίνωσε την πρώτη πτώση πωλήσεων από το 2007, έτος κατά το οποίο είχε λανσαριστεί το δημοφιλές smartphone, που αποτελεί το 2/3 των πωλήσεων της εταιρείας.

Η μείωση των πωλήσεων έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των κερδών κατά 27%, στα 7,8 δισ. δολάρια μέσα στους τρεις μήνες ως τις 25 Ιουνίου, ενώ τα έσοδα έπεσαν κατά 14,6% στα 42,4 δισ. δολάρια. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, ιδιαίτερα «επώδυνη» για την εταιρεία ήταν η κάμψη των πωλήσεων στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, που άγγιξε το 33%. H Apple αποδίδει τη μείωση των πωλήσεων στην οικονομική αβεβαιότητα και στο ότι οι χρήστες δεν αναβαθμίζουν τα τηλέφωνά τους πλέον τόσο συχνά. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 1/4 των πωλήσεων της Apple- περισσότερο από την Ευρώπη στο σύνολό της.

Παρόλα αυτά, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο άνω του 7%, καθώς συνολικά τα αποτελέσματα δεν ήταν όσο κακά ανέμεναν οι αναλυτές.