Skip to main content

Το πρώτο πλωτό πλοίο-εργαστήριο που θα βουλιάζει ελεγχόμενα

Ο Γάλλος εξερευνητής και ακτιβιστής για το περιβάλλον Ζαν Λουί Ετιέν ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα μοναδικό ερευνητικό σκάφος. Το Polar Pod όπως ονομάζεται θα έχει μήκος 100 μέτρων και ύψος παρόμοιο με αυτό του Αγάλματος της Ελευθερίας. To πλοίο έχει καινοτόμο σχεδιασμό που του επιτρέπει να κινείται στο νερό χωρίς μηχανές αλλά διατηρώντας σε κάθε καιρική συνθήκη που θα συναντήσει την ισορροπία και πορεία του μέσα στο νερό.

Το Polar Pod θα ταξιδέψει στον Νότιο Ωκεανό και θα κινηθεί στις περιοχές πέριξ της Ανταρκτικής. Διαθέτει μια σειρά από προηγμένα συστήματα ερευνών και μετρήσεων με τα οποία θα συλλέγει ατμοσφαιρικά δεδομένα της περιοχής αλλά και δεδομένα που σχετίζονται με τα ρεύματα και γενικότερα την δυναμική που αναπτύσσεται στις τοπικές θάλασσες.

Το πιο ενδιαφέρον αλλά και εντυπωσιακό  χαρακτηριστικό του Polar Pod είναι ότι μπορεί να πλέει στην επιφάνεια της θάλασσας ως συμβατικό σκάφος αλλά όταν θα πρέπει να κάνει έρευνες θα παίρνει κάθετη θέση με το μεγαλύτερο μέρος του να βουλιάζει κυριολεκτικά μέσα στο νερό για να συλλέγει τα απαραίτητα δεδομένα. Στο σκάφος θα επιβαίνει πλήρωμα οκτώ ατόμων δύο εκ των οποίων θα είναι υπεύθυνα για την αποφυγή παγόβουνων.

Η κατασκευή του Polar Pod δεν έχει ακόμη ξεκινήσει αλλά σύμφωνα με τον Ετιέν είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει και θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει το πρώτο του ταξίδι το 2023 ή το 2024. Ο Ετιέν που είναι σήμερα 74 ετών έγινε το 1986 ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να φτάσει μόνος του στον Βόρειο Πόλο.  

«Όπως οι δορυφόροι έτσι και το Polar Pod θα καταγράφει σε βάθος χρόνου δεδομένα τα οποία θα μεταδίδει σε ερευνητές, ωκεανογράφους, επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα, βιολόγους κ.α. Το μέγεθος του θα είναι μεγάλο και το βάρος του θα αγγίζει τους χίλιους τόνους ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα ακόμη και τα μεγαλύτερα κύματα που θα συναντήσει στον δρόμο του» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ετιέν που δεν δίνει στοιχεία για το κόστος του σκάφους αλλά έχει γίνει γνωστό ότι σε αυτό θα συμμετέχουν 43 επιστημονικά ινστιτούτα και 12 χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία που θα συνδράμει όχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα σε ότι χρειαστεί την δημιουργία του Polar Pod.