Skip to main content

MGCS: «Κύμα» νέων εταίρων για το νέο ευρωπαϊκό τανκ αναμένει η Γερμανία

Γερμανοί αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας αναμένουν συμφωνίες με νέους Ευρωπαίους εταίρους για το γαλλογερμανικό Main Ground Combat System (MGCS)- το νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης- μετά από μια συνδιάσκεψη στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο σχετικά με την όλη προσπάθεια, σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά στο κοινοβούλιο.

Το εν λόγω έγγραφο είδε το Defense News, και σε αυτό σημειώνεται ότι η διεθνής αυτή εκδήλωση προορίζεται να εκκινήσει ένα «εναρκτήριο κύμα» ενδιαφερομένων χωρών από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και αλλού, εφόσον η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνήσουν στα προαπαιτούμενα. Ενδιαφέρον για το ίδιο πρόγραμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εκδηλώσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανάπτυξη ενός νέου τανκ για την Ευρώπη θεωρείται γνωστό αντικείμενο για τη γερμανική βιομηχανία, συγκεκριμένα για τις Rheinmetall και Kraus-Maffei Wegmann. Στην ομάδα συμμετέχει και η γαλλική Nexter, στο πλαίσιο κοινού εγχειρήματος με την Kraus-Maffei, υπό την ονομασία KNDS.

Σύμφωνα με την αναφορά στη Μπούντεσταγκ, αναμένονται συμβόλαια σε οκτώ τομείς, μεταξύ των οποίων η αυτοματοποιημένη πλοήγηση, οι αισθητήρες, η συνολική προστασία κ.α. Περαιτέρω, προηγμένης τεχνολογίας χαρακτηριστικά αναμένονται σε έναν επόμενο γύρο συμβολαίων το 2023, μεταξύ των οποίων σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας, μη επανδρωμένο αεροσκάφος κ.α.