Skip to main content

Πρώτη εκτόξευση διαστημικού πυραύλου από τη θάλασσα για την Κίνα

Η Κίνα πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη εκτόξευση διαστημικού πυραύλου από κινητή πλατφόρμα στη θάλασσα, όπως μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η εκτόξευση του πυραύλου Long March-11 έλαβε χώρα στην Κίτρινη Θάλασσα, στα ανοιχτά της επαρχίας Σαντόνγκ την Τετάρτη, θέτοντας σε τροχιά δύο δορυφόρους για τεχνολογικά πειράματα και πέντε δορυφόρους εμπορικών σκοπών.

Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση διαστημικού πυραύλου που πραγματοποιεί η χώρα από θαλάσσια πλατφόρμα, και η 306η αποστολή για τη σειρά πυραύλων Long March. Σύμφωνα με το Xinhua, ο πύραυλος ονομάζεται επίσης CZ-11 WEY, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Τεχνολογίας Οχημάτων Εκτόξευσης, του Κινεζικού Ιδρύματος Διαστήματος και μιας κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι εκτοξεύσεις (και επιστροφές) πυραύλων με θαλάσσιες πλατφόρμες παρουσιάζουν σειρά πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη επιτάχυνση που λαμβάνουν όσο πιο κοντά βρίσκονται στον Ισημερινό, που συνεπάγεται μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, και η μεγαλύτερη ασφάλεια, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, καθώς οι εκτοξεύσεις γίνονται στη θάλασσα και μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Γενικότερα θεωρείται πως η χρήση μη στρατιωτικών/ εμπορικών πλοίων για την εκτόξευση πυραύλων στη θάλασσα συνεπάγεται σημαντική μείωση κόστους, οπότε και οι υπηρεσίες εκτόξευσης γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία SpaceX, του Έλον Μασκ, πραγματοποιεί και αυτή εδώ και καιρό αντίστοιχες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένες πλατφόρμες στον ωκεανό. Επίσης, αντίστοιχου χαρακτήρα ήταν και η διεθνής (εταιρείες από ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία και Ουκρανία) υπηρεσία εκτοξεύσεων Sea Launch, η οποία έπαυσε τις δραστηριότητές της το 2014, στον απόηχο των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο πύραυλος Long March-11, που αναπτύχθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Τεχνολογίας Οχημάτων Εκτόξευσης, είναι ο μόνος πύραυλος στερεών καυσίμων μεταξύ των πυραύλων νέας γενιάς της χώρας, και χρησιμοποιείται κυρίως για την αποστολή μικρών δορυφόρων (πολλών μαζί κάθε φορά) σε τροχιά.