Skip to main content

Γερμανικό δικαστήριο αρνήθηκε στους γονείς νεκρής έφηβης πρόσβαση στον λογαριασμό της στο Facebook

Δικαστήριο στη Γερμανία αποφάσισε πως οι γονείς μιας νεκρής έφηβης δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον λογαριασμό της κόρης τους στο Facebook.

Η 15χρονη είχε σκοτωθεί σε τρένο το 2012 και οι γονείς της προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν επρόκειτο για αυτοκτονία. Όπως σημειώνει το BBC, επιζητούσαν πρόσβαση στα μηνύματά της στο chat και τις δημοσιεύσεις της, για να δουν εάν είχε πέσει θύμα bullying. Ωστόσο, το Facebook υποστήριζε πως «άνοιγμα» του λογαριασμού με αυτόν τον τρόπο θα έθετε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των επαφών της νεαρής.

Δικαστήριο στο Βερολίνο το 2015είχε καταλήξει σε απόφαση υπέρ της οικογένειας, λέγοντας πως το περιεχόμενο του λογαριασμού της κοπέλας μπορούσε να θεωρηθεί παρόμοιο με αυτό γραμμάτων και ημερολογίων, που μπορούν να «κληρονομηθούν, ανεξαρτήτως του περιεχομένου τους». Ωστόσο, εφετείο κατέληξε σε απόφαση υπέρ του Facebook, καθώς- όπως αναφέρει η Deutsche Welle- εάν ικανοποιηθεί το αίτημα των γονιών, τότε θα παραβιαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των επαφών της πάνω στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε, μετά την απόφαση του εφετείου, πως θα υπάρξει μέριμνα για να βρεθεί μια λύση που βοηθά την οικογένεια και ταυτόχρονα σέβεται την ιδιωτικότητα άλλων που μπορεί να επηρεάζονται.

Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για τη μοναδική υπόθεση αυτού του τύπου στη Γερμανία, όπου τα δικαστήρια εξακολουθούν να προσπαθούν να αξιολογήσουν τι ακριβώς είδους μέσο είναι τα social media- με αποτέλεσμα παρεμφερείς υποθέσεις να φτάνουν μέχρι και το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Επίσης, οι αρχές προτείνουν βαριά πρόστιμα σε μέσα τα οποία δεν απομακρύνουν γρήγορα τη ρητορική μίσους από τις ιστοσελίδες τους. Γενικότερα, πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερης ευαισθησίας στη Γερμανία, τόσο λόγω του ναζιστικού παρελθόντος, όσο και της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, με τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις πολιτών από τη Στάζι στην Ανατολική Γερμανία.