Skip to main content

Σχέδιο δράσης για στενή συνεργασία Κίνας- Ελλάδας σε επιστημονικό- τεχνολογικό πεδίο

Το σχέδιο δράσης 2018-2020 μεταξύ Ελλάδας και Κίνας με στόχο την πιο στενή συνεργασία  σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, υπέγραψαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο Κινέζος υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λι Μενγκ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας και της τεχνολογίας στις δύο χώρες, ενώ επισημάνθηκε η μεγάλη ανταπόκριση της επιστημονικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών στην Προκήρυξη της Δράσης Διμερούς και Πολυμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, που εκδόθηκε στις αρχές του 2018 από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν 179 υποβολές προτάσεων από 203 επιχειρήσεις και 261 ερευνητικούς οργανισμούς. Οι τομείς των προτάσεων αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, τις τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών και την πολιτιστική κληρονομιά για τη συντήρηση και προστασία γλυπτών και μνημείων.

Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική μίας νέας διμερούς προκήρυξης για την περίοδο 2019-2020, με στόχο την προώθηση συνεργασιών ανάμεσα στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, τα τεχνολογικά πάρκα, τις θερμοκοιτίδες καινοτομίας και τα βιομηχανικά clusters.

Το περασμένο Σάββατο, 19 Μαϊου, η αντιπροσωπεία του υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπό τον κ. Λι Μενγκ είχε επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. Ο Κινέζος υφυπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ και από τη διοικητική του οργάνωση. Είναι η δεύτερη φορά που εκπρόσωποι του υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας της Κίνας επισκέπτονται το ΙΤΕ, διερευνώντας πεδία στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ