Skip to main content

Παιχνίδια κυβερνοκατασκόπων για τον κορωνοϊό: «Κυνήγι» για τα μυστικά των εμβολίων

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει αναγνωριστικές δραστηριότητες από πλευράς ξένων υπηρεσιών με σκοπό τον εντοπισμό πληροφοριών για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο BBC.

Ο Μπιλ Εβάνινα, διευθυντής του National Counterintelligence and Security Center, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ιατρική έρευνα για τους κινδύνους- ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κλοπής δεδομένων. Βρετανικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν πως έχουν επίσης δει αντίστοιχες δραστηριότητες.

Μια διεθνής κούρσα είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Covid-19, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες, εταιρείες και κυβερνήσεις. Οι προσπάθειες αυτές διεξάγονται υπό την προστασία υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ενώ παράλληλα στοχεύονται από υπηρεσίες άλλων χωρών.

Η υπηρεσία του Εβάνινα λειτουργεί συμβουλευτικά ως προς την αντιμετώπιση των προσπαθειών ξένων υπηρεσιών σε βάρος φορέων της αμερικανικής κυβέρνησης, αμερικανικών επιχειρήσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία μας και την κυβέρνηση πολύ στενά για να διασφαλίσουμε πως προστατεύουν όλη την έρευνα και τα δεδομένα όσο καλύτερα γίνεται» είπε. «Έχουμε κάθε προσδοκία πως ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν αυτά που δημιουργούμε εδώ».

Η αμερικανική κυβέρνηση συνδράμει στις προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου με ένα πρόγραμμα που φέρεται να ονομάζεται Operation Warp Speed.

Οποιαδήποτε χώρα ανακαλύψει το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο πιθανότατα θα διασφαλίσει πως πρώτα θα επωφεληθούν οι πολίτες της. «Στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο ή άξιο κλοπής από οποιοδήποτε είδος βιοϊατρικής έρευνας που πρόκειται να βοηθήσει σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

Στα μέσα του Απριλίου αξιωματούχος του FBI είπε ότι είχαν υπάρξει «κάποιες εισβολές» σε ιδρύματα που δουλεύουν πάνω στον Covid-19. Η αναπληρώτρια υποδιευθύντρια Τόνια Ουγκόρετς είπε πως τα βιοϊατρικά δεδομένα αποτελούσαν για καιρό στόχο προτεραιότητας για την κυβερνοκατασκοπεία και ότι έχουν στοχοποιηθεί οργανισμοί που συνδέονται δημόσια με τη δουλειά πάνω στον ιό. Αργότερα μέσα στον μήνα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια, Τζον Ντέμερς, είπε πως θα ήταν «πέρα από παράλογο» να νομίζει κανείς πως η Κίνα δεν θα ενδιαφερόταν για τέτοιες λεπτομέρειες.

Επίσης, οι αμερικανικές και δυτικές γενικότερα υπηρεσίες πιθανότατα θα δείχνουν ενδιαφέρον για αυτά που συμβαίνουν εντός Κίνας, από ανακρίβειες όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών από Covid-19 μέχρι τις κινεζικές έρευνες πάνω σε εμβόλια και θεραπείες.

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις εναντίον υπηρεσιών υγείας, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, δύο νοσοκομεία στην Τσεχία ανέφεραν κυβερνοεπιθέσεις στον Απρίλιο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο δημόσιο αίτημα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που ζήτησε από τον εν λόγω δρώντα να σταματήσει την κακόβουλη κυβερνοδραστηριότητα σε βάρος του συστήματος υγείας της Τσεχίας ή παρόμοιων υποδομών αλλού.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύονται την κρίση για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη- χαρακτηρίζοντας ως κακόβουλες τις κινεζικές προσπάθειες για την προώθηση του εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας της Huawei. «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως έναν τρόπο για επενδύσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες και υποδομές, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ασφάλεια» είπε ο Έσπερ στη La Stampa, ερωτηθείς για το αν η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή στην Ιταλία αποστέλλοντας βοήθεια.

«Πιθανοί αντίπαλοι θα προσπαθήσουν σχεδόν σίγουρα να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να δημιουργήσουν ρωγμές στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη» είπε. «Η Huawei και το 5G αποτελούν σημαντικό παράδειγμα τέτοιας κακόβουλης δραστηριότητας από την Κίνα».

Σημειώνεται πως ο Πομπέο δήλωσε την Κυριακή πως η Ουάσινγκτον έχει στοιχεία πως η ασθένεια προήλθε από κινεζικό εργαστήριο, κάτι που το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.