Skip to main content

Narwal: Οικιακό ρομπότ που σκουπίζει και σφουγγαρίζει μόνο του

Οικιακά ρομπότ – αυτόνομες ρομποτικές σκούπες κυκλοφορούν εδώ και καιρό στο εμπόριο- ωστόσο, το Narwal πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς είναι ένα ρομπότ το οποίο σκουπίζει ως ηλεκτρική σκούπα και επίσης σφουγγαρίζει.

Το Narwal χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, χρησιμοποιεί τεχνολογία πλοήγησης Lidar για να μαθαίνει και «χαρτογραφεί» το πάτωμα προκειμένου να δημιουργεί μια «βελτιστοποιημένη ρουτίνα καθαρισμού». Το ρομπότ «θυμάται» αυτόν τον χάρτη για μελλοντική χρήση και προσαρμόζεται συνέχεια στα δεδομένα του σπιτιού. Ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιεί τη διαδικασία καθαρισμού μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής, προκειμένου να προγραμματίζει καθαρισμό, να ορίζει modes καθαρισμού, να βλέπει σε τι σημείο βρίσκεται η διαδικασία κ.α.

Όταν το Narwal επιστρέφει στη βάση του, καθαρίζει αυτόματα τις σφουγγαρίστρες και τις στεγνώνει. Όπως υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του, έχει δυνατότητα ξεπλύματος νερού 5 λίτρων- επαρκή για τον καθαρισμό ενός μεγάλου δωματίου/ αίθουσας- ενώ μπορεί να καθαρίζει τόσο τη σκόνη όσο και λεκέδες, χάρη στις διπλές του σφουγγαρίστρες. Όταν χρειάζεται νερό, επιστρέφει μόνο στη βάση του, και είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό κάθε τύπου πατώματος.

Το Narwal συγκέντρωσε ταχύτατα τη χρηματοδότηση που ζητούσαν οι δημιουργοί του μέσω Kickstarter (30.000 δολάρια) και την ξεπέρασε κατά πολύ, καθώς είχε ήδη ξεπεράσει τα 589.000 δολάρια με 29 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το αρχικό pledge (early bird+accessory kit 1) ανέρχεται στα 579 δολάρια, με ορίζοντα παράδοσης τον Σεπτέμβριο του 2019.