Skip to main content

ΗΠΑ: Υπόθεση ζωντανής μετάδοσης βιασμού έφηβης μέσω του Periscope του Twitter

Γυναίκα από το Οχάιο των ΗΠΑ κατηγορείται πως μετέδωσε ζωντανά στο Διαδίκτυο τον βιασμό μιας έφηβης μέσω της εφαρμογής live video του Twitter, Periscope.

Όπως αναφέρει το BBC, το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε πριν από δύο μήνες, και οι αρχές ενημερώθηκαν από κάποιον οποίος είχε δει τη μετάδοση του βίντεο ζωντανά. Ωστόσο, η κατηγορούμενη, Μαρίνα Λονίνα, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει σχετικά με τον έλεγχο του υλικού που ανεβαίνει σε υπηρεσίες live streaming, ο οποίος πρακτικά φαίνεται να είναι αδύνατος- ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες αυτές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Ο βιασμός φέρεται να έγινε στο Κολούμπους στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ η κατηγορούμενη κατηγορείται επίσης ότι τράβηξε φωτογραφίες της 17χρονης ενώ δεν ήταν ντυμένη το προηγούμενο βράδυ. Τη σεξουαλική επίθεση φέρεται να πραγματοποίησε ο φίλος της Λονίνα, Ρέιμοντ Γκέιτς, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ακόμα αθώος ή ένοχος. Και οι δύο μαζί αντιμετωπίζουν κατηγορίε ςγια βιασμό, απαγωγή, σεξουαλική κακοποίηση κ.α. σε σχέση με ανήλικο.

Το Twitter δεν έχει προβεί σε σχόλια, ενώ, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του BBC, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το Periscope συνδέεται με κάποια εγκληματική ενέργεια: νωρίτερα μέσα στον μήνα είχε αναφερθεί ότι η αστυνομία του Λονδίνου είχε αναγκαστεί να παρέμβει αφού δύο αντίπαλες συμμορίες είχαν κανονίσει «αναμέτρηση» μέσω της εφαρμογής. Επίσης, έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά, όπως αυτό μιας γυναίκας που έκανε streaming τον εαυτό της να οδηγά μεθυσμένη, ένας καταδικασμένος για φόνο που μετέδωσε εικόνες του εαυτού του από αμερικανική φυλακή ημέρες πριν την κατάσχεση του τηλεφώνου του και έφηβοι που μετέδωσαν ζωντανά ληστεία από τους ίδιους στη Γιούτα.

Η εφαρμογή έχει μεταδώσει πάνω από 100 εκατ. «εκπομπές» από τότε που λανσαρίστηκε πέρυσι, η πλειονότητα των οποίων είναι «καθαρές», ωστόσο θεωρείται ότι το πρόβλημα της ζωντανής μετάδοσης εγκλημάτων μπορεί να κλιμακωθεί με το πέρασμα του χρόνου.