Skip to main content

KodakCoin: «Κρυπτονόμισμα» από την Kodak

Μεγάλη άνοδο, της τάξης του 120%, σημείωσε η μετοχή της Eastman Kodak, αφού αποκάλυψε τα σχέδιά της να εισέλθει στον χώρο των «κρυπτονομισμάτων» (cryptocurrencies), στον δρόμο που χάραξε το Bitcoin.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως αρχίζει να συνεργάζεται με το Wenn Media Group για να πραγματοποιήσει το αρχικό ICO (initial coin offering). Όπως σημειώνει το BBC, η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας βασιζόμενης στην τεχνολογία blockchain, η οποία έχει σκοπό να βοηθά τους φωτογράφους να ελέγχουν τα δικαιώματά τους πάνω στις εικόνες τους.

Επίσης, η Kodak αποκάλυψε τα σχέδιά της να εγκαταστήσει συστήματα «εξόρυξης» (mining) bitcoins στα αρχηγεία της στο Ρότσεστερ (Νέα Υόρκη). Λεπτομέρειες για τo εγχείρημα αυτό, το οποίο βαφτίστηκε KashMiner, αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης CES (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας. Βάσει αυτών που έγιναν γνωστά, οι πελάτες θα πληρώνουν για να ενοικιάσουν δυνατότητες «εξόρυξης».

Η Kodak καθυστέρησε να ακολουθήσει την ψηφιακή επανάσταση, και αυτό της κόστισε σημαντικά. Από το 2012 και μετά, έχει δώσει σε πολλούς κατασκευαστές την άδεια να χρησιμοποιούν το brand της, το οποίο εμφανίζεται σε μπαταρίες, εκτυπωτές, drones, tablets, ψηφιακές κάμερες κ.α.

Το KashMiner θα διαχειρίζεται η Spotlite, η οποία είχε συνεργαστεί με την Kodak στο παρελθόν για χρήση του brand της σε LED. Τα bitcoins που θα παράγονται μέσω αυτού θα τα μοιράζονται ο πελάτης και η επιχείρηση. Όσον αφορά στο KodakCoin, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τμήμα μιας προσπάθειας για δημιουργία ενός παγκοσμίου καταστίχου κατοχής/ ιδιοκτησίας πνευματικών δικαιωμάτων για εικόνες, όπου οι φωτογράφοι θα μπορούν να εισάγουν τη δουλειά τους. Σχετικό, εξειδικευμένο λογισμικό θα χρησιμοποιείται για να κινείται στο web και να βρίσκει εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται χωρίς άδεια. Στη συνέχεια η εταιρεία θα διαχειρίζεται τη διαδικασία αδειοδότησης χρήσης, και ο φωτογράφος θα πληρώνεται σε KodakCoin.