Skip to main content

H μικρή αυστραλιανή εταιρεία το λογισμικό της οποίας βοηθά στα Panama Papers

Λογισμικό το οποίο δημιούργησε μια μικρή και σχετικά άγνωστη εταιρεία στην Αυστραλία βοηθά τους δημοσιογράφους του International Consortium of Investigative Journalists που συμμετέχουν στην αξιοποίηση των Panama Papers να διαχειρίζονται και να αναλύουν τον τεράστιο όγκο υλικού από που διέρρευσε από τη Mossack Fonseca.

H Nuix Pty Ltd, που εδρεύει στο Σίδνεϊ, παρείχε δωρεάν το πρόγραμμα ανάλυσης εγγράφων της στο ICIJ, για την εξέταση των εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν, συνολικού μεγέθους 2,6 terabytes, στα οποία περιλαμβάνονται emails, εικόνες, αρχεία PDF κ.α., παρέχοντας τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με τις οικονομικές τεχνικές και μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα όσον αφορά στη χρήση offshore εταιρειών για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό που κάναμε είναι να δώσουμε στο ICIJ τη δυνατότητα να κάνει αυτό που δεν θα μπορούσε να κάνει σε πιθανότατα μήνες ή χρόνια» είπε στο Reuters η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Άντζελα Μπούντινγκ. Το λογισμικό αυτό έκανε δυνατές τις αναζητήσεις σε εκατομμύρια σκαναρισμένα έγγραφα, κάποια εκ των οποίων ήταν ηλικίας δεκαετιών, βοηθώντας το δίκτυο των δημοσιογράφων να διασταυρώνει τους πελάτες της Mossack Fonseca στα διαθέσιμα έγγραφα.

Η διαρροή αυτή έχει προκαλέσει σεισμό διεθνώς, λόγω των υποψιών για παράνομες δραστηριότητες από πλευράς πολλών ισχυρών προσώπων της παγκόσμιας ελίτ. Ωστόσο, η Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο της θύελλας, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία περί παράνομης δραστηριότητας.

Η Nuix, που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια από έναν software developer που έψαχνε τρόπους να απλοποιήσει τα email, πωλεί υπηρεσίες/ λογισμικό σε 65 χώρες, διατηρώντας λίστα πελατών που περιλαμβάνει τον ΟΗΕ, τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ και διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Κατά την Μπούντινγκ, το λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας, σωματεμπορίας και φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση των Panama Papers, αν και σύμβουλος από την εταιρεία βοήθησε το ICIJ σε θέματα κυρίως τεχνικής φύσεως, η Nuix κράτησε απόσταση (όπως είναι η πολιτική της και στις συνεργασίες με υπηρεσίες ασφαλείας) αποφεύγοντας από το να αποκτήσει γνώση για το περιεχόμενο των εκατομμυρίων εγγράφων που περιλαμβάνονται στην υπόθεση.