Ερευνητές του University of Ottawa παρατήρησαν πως ακτίνες φωτός που αναγκάζονται να περιστρέφονται στο κενό κινούνται με μικρότερη ταχύτητα από τη φυσική σταθερά της θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Το περιστρεφόμενο φως, που περιστρέφεται στον άξονα της διαδρομής του σαν μια βίδα, έχει υψηλές δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων στο πλαίσιο της τεχνολογίας κβαντικών υπολογιστών και εφαρμογών επικοινωνίας.
Στο Optica της Optical Society οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παλμοί περιστρεφόμενου φωτός ταξιδεύουν κατά 0,1% πιο αργά από την ταχύτητα του φωτός (299.792.458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο).
Αν και το φως επιβραδύνεται όταν ταξιδεύει μέσα από διαφανή αλλά πυκνά υλικά σαν το γυαλί ή το νερό, πρόκειται για την πρώτη φορά που η περιστροφή του φωτός μπορεί να το επιβραδύνει.
«Οποιοσδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιήσει περιστρεφόμενο φως για κβαντική επικοινωνία θα έπρεπε να το έχει υπόψιν» αναφέρει σχετικά ο Εμπραχίμ Καρίμι, βοηθός καθηγητής στο University of Ottawa και επικεφαλής των ερευνητών.
«Αν δεν κάνουν κάτι για να αντισταθμίσουν το φαινόμενο του επιβραδυνόμενου φωτός, οι πληροφορίες που έχουν κωδικοποιηθεί στο περιστρεφόμενο φως μπορεί να μην φτάσουν με τη σωστή σειρά».
Σήμερα το φως χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση πληροφοριών είτε μέσω τροποποιήσεων στον αριθμό των φωτονίων που εκπέμπονται είτε μέσω εναλλαγών μεταξύ των δύο καταστάσεων πόλωσης.
Το περιστρεφόμενο φως έχει το πλεονέκτημα ότι κάθε περιστροφή μπορεί να κωδικοποιήσει μια διαφορετική τιμή/ αξία ή γράμμα, επιτρέποντας την κωδικοποίηση πολύ περισσότερων πληροφοριών με λιγότερο φως.
Το περιστρεφόμενο φως μπορεί μια ημέρα να έχει ως αποτέλεσμα μια μέθοδο κβαντικής επικοινωνίας που χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και είναι πιο ασφαλής από τις σημερινές μεθόδους.