Skip to main content

Samsung Galaxy S8: Χωρίς home button, αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη Bixby

Στην παρουσίαση του νέου της smartphone- ναυαρχίδας προέβη η Samsung, αποκαλύπτοντας το Samsung Galaxy S8.

Τα δύο πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι η απουσία του home button που ήταν παρόν στους προκατόχους του και η παρουσία ενός ψηφιακού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, ονόματι Bixby. Ακόμη, οι οθόνες του S8 και του S8 είναι μεγαλύτερες, στις 5,8 και 6,2 ίντσες, αν και οι συσκευές έχουν σε γενικές γραμμές το ίδιο μέγεθος με τα περσινά S7 και S7 Edge- ενώ και τα δύο τηλέφωνα διαθέτουν οθόνες που είναι κυρτές στα πλάγια.

Οι δύο νέες συσκευές θα κυκλοφορήσουν στις 21 Απριλίου, και το κόστος τους θα είναι στα 720 και στα 840 δολάρια αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες οθόνες έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του home button (που αντικαθίσταται με ένα εικονίδιο) και του logo της εταιρείας. Ωστόσο, στον ίδιο χώρο έχουν τοποθετηθεί ένας αισθητήρας πίεσης και ένα εξάρτημα δόνησης.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως το ratio 18:5:9 καθιστά τις οθόνες καλύτερες για να «τρέχουν» δύο εφαρμογές πλάι πλάι- για παράδειγμα, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχει πλέον χώρος για να παρακολουθεί κανείς βίντεο, να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή chat και να υπάρχει ακόμα χώρος για ένα πλήρες πληκτρολόγιο αφής. Η ανάλυσή τους είναι η ίδια με παλιά, αλλά είναι πιο φωτεινές, υποστηρίζοντας HDR playback για βίντεο. Ακόμη, το S8 είναι λίγο πιο στενό από το S7, ενός το S8+ είναι λίγο πιο φαρδύ από το S7 Edge, μα ελαφρύτερο, με την εταιρεία να υπογραμμίζει ότι και οι δύο συσκευές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν με το ένα χέρι.

Όσον αφορά στον Bixby, πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό που βασίζεται σε τεχνολογία η οποία αποκτήθηκε από κάποιους από τους αρχικούς δημιουργούς του Siri της Apple. Ενεργοποιείται από ένα ειδικό κουμπί στα πλάγια, και επιτρέπει τον έλεγχο μέσω φωνής 10 ενσωματωμένων εφαρμογών (περιλαμβανομένης μιας photo gallery, μηνυμάτων και καιρού). Οι χρήστες μπορούν να κάνουν περαιτέρω ερωτήσεις για να εμβαθύνουν στο θέμα.

Ακόμη, η εταιρεία θεωρεί πως οι χρήστες θα «αναμείξουν» φωνητικές εντολές με «φυσικό» έλεγχο, για παράδειγμα ζητώντας να δουν όλες τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα και μετά υποδεικνύοντας μέσω αγγίγματος αυτές που θέλουν, πριν ζητήσουν φωνητικά την αποστολή τους μέσω μηνύματος σε έναν φίλο. Το λογισμικό επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση αντικειμένων που «βλέπει» η κάμερα της συσκευής, πχ για αναγνώριση αξιοθεάτων, ή να ενημερώσει τον κάτοχο για την τιμή online ενός προϊόντος που έχει μπροστά του.

Ο Bixby συνεργάζεται με το Google Play Music και η Samsung σχεδιάζει να τον «ανοίξει» σε άλλες εφαρμογές στο μέλλον- αν και δεν διευκρινίστηκε πότε. Σε πρώτη φάση, ο βοηθός είναι σε θέση να αναγνωρίζει μόνο αγγλικά (ΗΠΑ) και κορεατικά.

Μεταξύ των άλλων βελτιώσεων σε σχέση με τα περσινά μοντέλα περιλαμβάνονται μια καλύτερη εμπρόσθια κάμερα των οκτώ megapixels με ταχύτερο autofocus, βελτιωμένη ευκρίνεια και contrast στην οπίσθια κάμερα, των 12 megapixels, νέοι επεξεργαστές (10% πιο ισχυρή CPU και 21% πιο γρήγορη GPU), σαρωτής ίριδας, ως εναλλακτική στη σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος και μια νέα εφαρμογή Samsung Connect για τον έλεγχο συσκευών «έξυπνου σπιτιού».