Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Okayama στην Ιαπωνία ανέπτυξε μια νέα ποικιλία σταφυλιού για κρασί με την ονομασία «Muscat Shiragai». Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον επίτιμο καθηγητή Τακούτζι Χοσίνο δημιούργησε τη νέα ποικιλία διασταυρώνοντας το άγριο σταφύλι Shiraga που φύεται μόνο κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού Takahashi στην επαρχία Okayama με το γνωστό Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Η νέα ποικιλία έχει υποβληθεί για επίσημη καταχώριση στο Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας της Ιαπωνίας (MAFF) και η αίτηση έγινε δεκτή. Ο καθηγητής Hoshino τόνισε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σταφύλι που ενσωματώνει άγρια γονιδιακά χαρακτηριστικά και η καλλιέργειά του μαζί με την παραγωγή κρασιού να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της περιοχής και τον τουρισμό.
Η ανάπτυξη της ποικιλίας ξεκίνησε το 2018 με συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Funao Winery και την πόλη Kurashiki στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος ενίσχυσης τοπικών πόρων. Μέχρι το 2022 δοκιμάστηκαν διαφορετικές γραμμές για περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οξύτητα pH και γεύση και η τελική ποικιλία Muscat Shiragai ολοκληρώθηκε το 2024.
Η παρουσίαση και γευσιγνωσία των σταφυλιών και του κρασιού περιέγραψε τα φρούτα ως «γλυκά και πολύ νόστιμα» και το κρασί ως «με λεπτό άρωμα Muscat και ευχάριστη γεύση». Στόχος της ομάδας είναι η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, με υπολογισμένη αύξηση της παραγωγής από 41,6 κιλά το 2024 σε πάνω από 500 κιλά μέχρι το 2028–2029. Η προσπάθεια συνδυάζει τη συνεργασία βιομηχανίας, ακαδημαϊκού χώρου και κυβέρνησης για την ενίσχυση της καινοτομίας και της τοπικής ανάπτυξης.
Naftemporiki.gr