Μια νέα αποστολή που πρόκειται να εκτοξευθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη η οποία θα μελετήσει τις μαγνητικές καταιγίδες και θα ερευνήσει πώς επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και τους δορυφόρους της ανθρωπότητας.
Η αποστολή της NASA με την ονομασία TRACERS (Tandem Reconnection and Cusp Electrodynamics Reconnaissance Satellites) περιλαμβάνει ένα ζεύγος δορυφόρων που θα τεθεί σε ηλιοσύγχρονη τροχιά δηλαδή θα βρίσκονται πάντοτε στην πλευρά της Γης που «βλέπει» τον Ήλιο και θα διασχίζουν τις αποκαλούμενες πολικές χοάνες. Πρόκειται για δύο «τρύπες» στη μαγνητόσφαιρα της Γης, όπου οι μαγνητικές γραμμές βυθίζονται προς τους μαγνητικούς πόλους.
Όταν ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων από τον ηλιακό άνεμο συγκρούεται με τη μαγνητόσφαιρα, μπορεί να υπερφορτώσει τις μαγνητικές γραμμές, οι οποίες σπάνε, αποσυνδέονται και στη συνέχεια επανασυνδέονται. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται μαγνητική επανασύνδεση, απελευθερώνει ενέργεια που επιταχύνει τα φορτισμένα σωματίδια προς τις χοάνες και στη συνέχεια στην ατμόσφαιρα, όπου συγκρούονται με μόρια του αέρα και, αν η ηλιακή καταιγίδα είναι αρκετά ισχυρή, παράγουν σέλας.
Η αποστολή
Η εκτόξευση αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου, και στόχος της είναι να μελετήσει βαθύτερα τη μαγνητική επανασύνδεση και το πώς ο διαστημικός καιρός επηρεάζει τον πλανήτη μας.
«Αυτό που θα μάθουμε από την αποστολή TRACERS είναι κρίσιμο για να κατανοήσουμε και τελικά να προβλέπουμε πώς η ενέργεια του Ήλιου επηρεάζει όχι μόνο τη Γη, αλλά και τα συστήματά μας στο Διάστημα και στο έδαφος, όπως το GPS, σήματα επικοινωνίας, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ή τους αστροναύτες μας στο Διάστημα» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζο Γουεστλέικ διευθυντής του τμήματος Ηλιοφυσικής της NASA
Το πρόβλημα της παρατήρησης
Παραδοσιακά, το μεγάλο πρόβλημα στη μελέτη της μαγνητικής επανασύνδεσης είναι ότι οι δορυφόροι, όταν περνούν από την επίμαχη περιοχή καταγράφουν μόνο ένα στιγμιότυπο. Περίπου 90 λεπτά αργότερα, στην επόμενη τροχιά τους, καταγράφουν άλλο ένα. Μέχρι τότε, η περιοχή μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι προκάλεσε την αλλαγή: ήταν το φυσικό σύστημα που άλλαξε ή η επανασύνδεση που μετακινήθηκε ή ενεργοποιήθηκε ξανά;
«Αυτά είναι θεμελιώδη ερωτήματα που πρέπει να κατανοήσουμε», είπε ο Ντέιβιντ Μάιλς, κύριος ερευνητής της αποστολής TRACERS από το Πανεπιστήμιο της Άϊοβα.
Η αποστολή TRACERS, χρησιμοποιώντας δύο δορυφόρους σε συνδυασμό, θα παρακολουθεί τα φαινόμενα σε πραγματικό χρόνο και από διαφορετικά σημεία, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πότε, πού και γιατί η μαγνητική επανασύνδεση συμβαίνει, και πώς μεταφέρει ενέργεια προς τη Γη επηρεάζοντας την τεχνολογία και την καθημερινή μας ζωή.
Naftemporiki.gr