Skip to main content

Ανακαλύφθηκε ένας «κοσμικός μονόκερος» στο γαλαξία μας

Καλλιτεχνική απεικόνιση του σπάνιου διαστημικού σώματος. πηγή φωτό. (NSF/AUI/NSF NRAO/P.Vosteen)

Πρόκειται για ένα άγνωστο τύπο διαστημικού σώματος που πονοκεφαλιάζει με τις ιδιότητες του τους επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας τα προηγμένα ραδιοτηλεσκόπια αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα περιστρεφόμενο νεκρό άστρο τόσο σπάνιο, παράξενο και μοναδικό, που το αποκάλεσαν «κοσμικό μονόκερο». Οι μοναδικές ιδιότητες αυτού του αντικειμένου, που ονομάζεται CHIME J1634+44, αμφισβητούν την υπάρχουσα κατανόηση που έχουμε για τα περιστρεφόμενα νεκρά άστρα και τα περιβάλλοντά τους.

Το CHIME J1634+44, επίσης γνωστό ως ILT J163430+445010 (J1634+44), ανήκει σε μια κατηγορία αντικειμένων που ονομάζονται άστρα Αστέρια με Περιοδικές Ραδιομεταβατικές Εκπομπές Μεγάλης Περιόδου (Long Period Radio Transients – LPTs). Οι LPTs είναι ένας νέος και μυστηριώδης τύπος ουράνιου σώματος, που εκπέμπει ραδιοκύματα με εκρήξεις που επαναλαμβάνονται σε χρονικές κλίμακες από λεπτά έως και ώρες κάτι που είναι σημαντικά πιο αργό από τις εκπομπές των κλασικών πάλσαρ που είναι τα ταχύτατα περιστρεφόμενα υπολείμματα άστρων τα οποία σαρώνουν το Σύμπαν με δέσμες ακτινοβολίας καθώς περιστρέφονται.

Αλλά όσο παράξενα κι αν είναι όλα τα LPTs, το CHIME J1634+44 ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο. Όχι μόνο είναι το λαμπρότερο LPT που έχει παρατηρηθεί ποτέ, αλλά είναι και το πιο πολωμένο. Επιπλέον, οι παλμοί της ακτινοβολίας του φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συγχρονισμένοι και «χορογραφημένοι».

Και αυτό που πραγματικά κάνει το CHIME J1634+44 μοναδικό, είναι το εξής: είναι το μόνο LPT που έχουν παρατηρήσει ποτέ οι αστρονόμοι του οποίου η περιστροφή επιταχύνεται.

«Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε το CHIME J1634+44 “μονόκερο” ακόμη και ανάμεσα σε άλλα LPTs. Οι εκρήξεις φαίνεται να επαναλαμβάνονται είτε κάθε 14 λεπτά είτε κάθε 841 δευτερόλεπτα — αλλά υπάρχει και μια δεύτερη, ξεχωριστή περίοδος των 4206 δευτερολέπτων (δηλαδή 70 λεπτών), που είναι ακριβώς πέντε φορές μεγαλύτερη. Πιστεύουμε πως και οι δύο περίοδοι είναι πραγματικές και ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα σύστημα όπου κάτι περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι νετρονίων» αναφέρει ο Φενγκκιου Άνταμ Ντονγκ του Αστεροσκοπείου Green Bank, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η ομάδα ανακάλυψε τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του CHIME J1634+44 χρησιμοποιώντας: το ραδιοτηλεσκόπιο Green Bank, το Very Large Array (VLA), το καναδικό πείραμα CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) ειδικό στο εντοπισμό ταχέων ραδιοεκρήξεων και πάλσαρ, το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift και άλλο εξοπλισμό της NASA
Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε ταυτόχρονα και από μια άλλη ομάδα αστρονόμων του ASTRON, του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας, χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR (Low Frequency Array).

Ενώ η ομάδα του Ντόνγκ πιστεύει πως στο κέντρο του CHIME J1634+44 υπάρχει ένα αστέρι νετρονίων, η ομάδα του ASTRON με επικεφαλής την αστρονόμο Σανέ Μπλουτ το αποκαλεί J1634+44 και θεωρεί πως είναι λευκός νάνος. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες συμφωνούν απόλυτα στο πόσο παράξενο και μοναδικό είναι αυτό το LPT.

Naftemporiki.gr