Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ένας προϊστορικός λιμναίος οικισμός ηλικίας έως και 8.000 ετών, που βρέθηκε κάτω από τα νερά της λίμνης Οχρίδα στην πλευρά της λίμνης που βρίσκεται στην Αλβανία είναι πιθανότατα ο αρχαιότερος του είδους του στην Ευρώπη.
Η Οχρίδα είναι μια από τις βαθύτερες (294 μ.) λίμνες της Ευρώπης που μοιράζεται ανάμεσα στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θεωρείται η παλαιότερη λίμνη στην Ευρώπη με ηλικία άνω του ενός εκατομμυρίου ετών. Διαθέτει μοναδικό υδατικό οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 200 ενδημικά είδη. Λόγω της σημασίας της, η λίμνη χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979.
Η ανασκαφή που πραγματοποιείται στη περιοχή της λίμνης που βρίσκεται στο χωριό Λιν της Αλβανίας αποκάλυψε ξύλινους πασσάλους που αποτελούσαν βάσεις κατοικιών, οστά ζώων, χάλκινα αντικείμενα και κεραμικά με περίτεχνα σκαλίσματα, στοιχεία που υποδηλώνουν μια οργανωμένη κοινωνία κυνηγών και γεωργών. Η ομάδα των αρχαιολόγων από την Ελβετία και την Αλβανία εργάζεται σε βάθος περίπου 3 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, ανασύροντας ξύλα και οργανικά υλικά εξαιρετικά διατηρημένα λόγω της υποβρύχιας θέσης τους.
«Επειδή είναι κάτω από το νερό, το οργανικό υλικό διατηρείται πολύ καλά, κάτι που μας επιτρέπει να μάθουμε τι έτρωγαν και τι καλλιεργούσαν», λέει ο Άλμπερτ Χάφνερ, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Αντίστοιχοι λιμναίοι οικισμοί έχουν εντοπιστεί σε περιοχές των Άλπεων και της Μεσογείου αλλά ο οικισμός στο Λιν είναι κατά 500 χρόνια παλαιότερος, με εκτιμώμενη ηλικία 6.000–8.000 ετών. Η χρονολόγηση των ευρημάτων γίνεται με ραδιοχρονολόγηση και δενδροχρονολόγηση (μελέτη ετήσιων δακτυλίων σε κορμούς δέντρων). Μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί πάνω από χίλια ξύλινα δείγματα.
Ο οικισμός φαίνεται να κάλυπτε έκταση περίπου 60 στρεμμάτων αλλά μόνο το 1% έχει ερευνηθεί πλήρως παρά το γεγονός ότι οι έρευνες και ανασκαφές στη περιοχή διαρκούν έξι χρόνια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κάτοικοι συνέβαλαν στη διάδοση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη.
«Μπορεί να κυνηγούσαν και να μάζευαν καρπούς, αλλά η βασική διατροφή τους προερχόταν από την καλλιέργεια», εξηγεί ο Χάφνερ. «Η πλήρης ανασκαφή του χώρου ίσως χρειαστεί δεκαετίες. Από τον τρόπο που ζούσαν, έτρωγαν, κυνηγούσαν, ψάρευαν και έχτιζαν, μπορούμε να πούμε ότι ήταν πολύ έξυπνοι για την εποχή τους» αναφέρει ο Αλβανός αρχαιολόγος Αντριάν Αναστάζι.
Naftemporiki.gr