Skip to main content

Ανακαλύφθηκε νεογέννητος εξωπλανήτης που τον «ξεφλουδίζει» το μητρικό του άστρο (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη TOI 1227 b. πηγή φωτό. (X-ray: NASA/CXC/RIT/A. Varga et al.; Illustration: NASA/CXC/SAO/M. Weiss; Image Processing: NASA/CXC/SAO/N. Wolk)

Εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο εντόπισε διαστημικό τηλεσκόπιο.

Ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται ακόμη σε βρεφική ηλικία χάνει την ατμόσφαιρά του με ραγδαίο ρυθμό, μετατρεπόμενος από ένα γίγαντα παρόμοιο με τον Δία με πυκνή ατμόσφαιρα σε έναν μικρό, άγονο κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων Chandra της NASA.

Ο εξωπλανήτης με την ονομασία TOI 1227 b βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν ερυθρό νάνο περίπου 330 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Περιστρέφεται πολύ κοντά στο άστρο του σε απόσταση μικρότερη του 1/5 από αυτή που απέχει ο Ερμής από τον Ήλιο. Ο πλανήτης είναι μόλις 8 εκατομμυρίων ετών — σχεδόν χίλιες φορές νεότερος από τη Γη. Είναι ο δεύτερος νεότερος εξωπλανήτης που έχουμε εντοπίσει ποτέ με τη μέθοδο της διάσχισης μπροστά από το άστρο του (transit).

Όμως, το άστρο του παρά το ότι είναι πιο μικρό και πιο ψυχρό από τον Ήλιο μας εκπέμπει ισχυρές ακτίνες Χ, τις οποίες ο πλανήτης δέχεται απευθείας λόγω της εγγύτητας. Το αποτέλεσμα είναι η ταχεία διάβρωση της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια, ο TOI 1227 b θα έχει χάσει όλη του την ατμόσφαιρα, δηλαδή μάζα ίση με δύο φορές της Γης, καταλήγοντας σε έναν… γυμνό πλανήτη.

«Είναι σχεδόν αδιανόητο να φανταστεί κανείς τι περνά αυτός ο πλανήτης. Η ατμόσφαιρά του απλώς δεν μπορεί να αντέξει τη δόση ακτινοβολίας Χ που λαμβάνει από το άστρο του» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ατίλα Βάργκα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ (RIT). Ο πλανήτης που έτσι και αλλιώς λόγω της εγγύτητας του με το άστρο του ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να αναπτύξει συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή τώρα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να υποστηρίξει τη ζωή.

Παρότι έχει πιθανώς μάζα παρόμοια με αυτή του Ποσειδώνα, η διάμετρός του είναι τριπλάσια, πλησιάζοντας αυτή του Δία. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό το «φούσκωμα» οφείλεται στην έντονη ακτινοβολία, η οποία θερμαίνει και διαστέλλει την ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, ο πλανήτης χάνει μάζα ίση με ολόκληρη την ατμόσφαιρα της Γης κάθε 200 χρόνια.

Naftemporiki.gr