To σκάφος Parker Solar Probe της NASA συνεχίζει να παρατηρεί τον Ήλιο καταγράφοντας πολύτιμα δεδομένα και μοναδικές εικόνες που αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για το μητρικό μας άστρο. Το σκάφος πραγματοποίησε το πιο κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ.
Το σκάφος είχε πλησιάσει τον Ήλιο την παραμονή των Χριστουγέννων σε απόσταση 6,1 εκατ. χλμ. σπάζοντας παράλληλα τότε το ρεκόρ του ταχύτερου ανθρώπινου δημιουργήματος πιάνοντας κάποια στιγμή ταχύτητες περίπου 635,000 χλμ./ώρα. Η ταχύτητα και θέση του σκάφους παρακολουθούνται από το Deep Space Network (DSN) της NASA, το οποίο στέλνει σήμα στο διαστημόπλοιο, που με τη σειρά του απαντά επιστρέφοντας το και επιτρέποντας στην ομάδα της αποστολής να υπολογίσει τη θέση και την ταχύτητα.
Η NASA ανακοίνωσε ότι το Parker Solar Probe έσπασε ξανά το ρεκόρ προσέγγισης του Ήλιου πλησιάζοντας τον σε απόσταση μικρότερη των 6,1 εκατ. χλμ. χωρίς όμως να αναφέρει προς το παρόν την απόσταση από τον Ήλιο στην οποία βρέθηκε το σκάφος. Όμως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες εικόνες που κατέγραψε το Parker Solar Probe.
Οι νέες κοντινές εικόνες δείχνουν χαρακτηριστικά του ηλιακού ανέμου, της συνεχούς ροής ηλεκτρικά φορτισμένων υποατομικών σωματιδίων που απελευθερώνονται από τον Ήλιο και τα οποία διασχίζουν το ηλιακό σύστημα με ταχύτητες που πλησιάζουν τα δύο εκατ. χλμ./ώρα. Αυτές οι εικόνες, και άλλα δεδομένα, βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα μυστήρια του ηλιακού ανέμου κάτι που είναι απαραίτητο για την κατανόηση των επιπτώσεών του στη Γη.
Το σκάφος
Πλησιάζοντας τον Ήλιο σε τόσο κοντινή απόσταση το Parker Solar Probe βρίσκεται αντιμέτωπο με εξωπραγματικά υψηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολία, παρέχοντας πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα στους επιστήμονες, που αναμένεται να βοηθήσουν να απαντηθούν ερωτήματα που υφίστανται εδώ και δεκαετίες. Το διαστημόπλοιο έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και είναι προστατευμένο από μια ειδική ασπίδα πάχους 11 εκατοστών από σύνθετο υλικό άνθρακα.
Όσον αφορά στο όνομά του το διαστημόπλοιο είχε αρχικά την ονομασία Solar Probe Plus αλλά τελικά η NASA αποφάσισε να του δώσει το όνομα Parker Solar Probe, προς τιμήν του αστροφυσικού Γιουτζίν Πάρκερ, του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Είναι η πρώτη φορά που η NASA δίνει σε σκάφος το όνομα κάποιου που βρίσκεται ακόμα εν ζωή.
Naftemporiki.gr