Ένα εστιατόριο που υπόσχεται «εστίαση από το μέλλον» πρόκειται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Η εμπειρία φαγητού στο WOOHOO στο κέντρο του Ντουμπάι, σε απόσταση αναπνοής από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα, θα διαμορφωθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ενώ τα ανθρώπινα χέρια θα εξακολουθούν να συναρμολογούν το φαγητό, προς το παρόν τουλάχιστον, όλα τα άλλα από το μενού μέχρι την ατμόσφαιρα και την εξυπηρέτηση θα σχεδιαστούν από ένα γαστρονομικό μοντέλο ΑΙ που ονομάζεται «Σεφ Aiman». «Πρόκειται για ένα μείγμα τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπου που έχει εκπαιδευτεί σε δεκαετίες έρευνας στην επιστήμη των τροφίμων, σε δεδομένα μοριακής σύνθεσης και σε πάνω από χίλιες συνταγές από μαγειρικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο» λέει ο Αχμέτ Οϊτούν Τσακίρ, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου.
Ο σεφ Aiman δεν μπορεί να γευτεί, να μυρίσει ή να αλληλεπιδράσει με τα πιάτα του όπως θα έκανε κανονικά ένας σεφ αλλά το γλωσσικό μοντέλο λειτουργεί αναλύοντας διάφορα συστατικά σε σχέση με την υφή, την οξύτητα και το ουμάμι «επανασυναρμολογώντας» τα σε ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων σύμφωνα με τους δημιουργούς του.
Οι ιδρυτές του WOOHOO πιστεύουν ότι η Aiman θα μπορούσε να λάβει άδεια λειτουργίας σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες υλικών και τροφίμων βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα σε πολλά επίπεδα. Ο στόχος, λένε οι δημιουργοί του Aiman, δεν είναι να αντικαταστήσει το ανθρώπινο στοιχείο της μαγειρικής, αλλά να το συμπληρώσει. «Η ανθρώπινη μαγειρική δεν θα αντικατασταθεί, αλλά πιστεύουμε ότι ο Aiman θα αναβαθμίσει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα» λέει ο Τσακίρ.
Naftemporiki.gr