Skip to main content

Γυρίζουν οι νέοι άνθρωποι την πλάτη στο Internet;

Νέα μελέτη δείχνει αλλαγή της στάσης της νεολαίας απέναντι στο Διαδίκτυο και τα social media.

Απρόσμενα τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης στη οποία πήραν μέρος 1,293 άτομα ηλικίας 16-21 ετών στη Βρετανία. Σχεδόν το 50% όσων πήραν μέρος στην έρευνα είπαν ότι θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει το Διαδίκτυο.

Επίσης σχεδόν το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους αφού περνούν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 50% θα υποστήριζε μια «ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας» που θα περιόριζε την πρόσβασή τους σε ορισμένες εφαρμογές και ιστότοπους μετά τις δέκα το βράδυ ενώ το 46% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είναι νέος σε έναν κόσμο χωρίς το Διαδίκτυο εντελώς.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων περνούσε τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 42% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στους γονείς και τους κηδεμόνες τους για το τι κάνουν στο Διαδίκτυο. Ενώ ήταν διαδικτυακά, το 42% είπε ότι είχε πει ψέματα για την ηλικία του, το 40% παραδέχτηκε ότι είχε λογαριασμό δόλωμα και το 27% είπε ότι προσποιήθηκε ότι ήταν εντελώς διαφορετικό άτομο.

Η μελέτη έρχεται μετά από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων της Βρετανίας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικούς χρόνους διακοπής για ορισμένες πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram. Ο Ράνι Γκόβεντερ υπεύθυνος πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο στον εθνικό οργανισμό προστασίας των παιδιών από απάνθρωπη συμπεριφορά της Βρετανίας (NSPCC) είπε ότι οι «απαγορεύσεις κυκλοφορίας» αν και είναι χρήσιμες, δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν την έκθεση των παιδιών σε επιβλαβές υλικό στο Διαδίκτυο χωρίς να ληφθούν άλλα μέτρα.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι μια ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας από μόνη της δεν πρόκειται να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο. Θα μπορούν να δουν όλους αυτούς τους κινδύνους σε άλλα σημεία της ημέρας και θα εξακολουθούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο», είπε.

Naftemporiki.gr